U Rusiji predstavljen nacrt zakona o blokadi društvenih mreža

Poslanici ruskog parlamenta predstavili su nacrt zakona kojim će, ukoliko bude usvojen, vladi biti omogućeno da zabrani pristup internetu američkim tehnološkim gigantima za koje se smatra da su vršili diskriminaciju protiv ruskih medija. Autori nacrta, od kojih su većina iz vladajuće partije Jedinstvena Rusija, navode da su dobili pritužbe od domaćih medija poput “Rasia Today”, […]

U Rusiji predstavljen nacrt zakona o blokadi društvenih mreža

Poslanici ruskog parlamenta predstavili su nacrt zakona kojim će, ukoliko bude usvojen, vladi biti omogućeno da zabrani pristup internetu američkim tehnološkim gigantima za koje se smatra da su vršili diskriminaciju protiv ruskih medija.

Autori nacrta, od kojih su većina iz vladajuće partije Jedinstvena Rusija, navode da su dobili pritužbe od domaćih medija poput “Rasia Today”, “RIA Novosti” i “Krim 24” da su im profili suspendirani ili označeni na platformama društvenih mreža “Twitter”, “Facebook” i “Youtube“.

“Twitter” je počeo u augustu da označava profile nekoliko ruskih medija opisom poput “mediji naklonjeni državi”, ali i nekoliko zvaničnika i državnih službenika, što je Rusija kritizirala.

– Usvajanje tog nacrta zakona je hitno zbog brojnih slučajeva neopravdanih zabrana ruskim građanima da pristupe informacijama objavljenim na ruskim medijima, a to čine određeni resursi na internetu, uključujući i one registrirane izvan Rusije – navodi se u tekstu uz nacrt zakona.

Da bi stupio na snagu, nacrt zakona mora da bude usvojen u donjem domu parlamenta, potom u gornjem domu, nakon čega ide na potpis predsjedniku Vladimiru Putinu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je neophodno dobro razmotriti mjere, ali je naglasio da je neophodan mehanizam za rješavanje tih problema jer na internetu postoje brojni postupci diskriminacije protiv ruskih državljana.

Prema nacrtu zakona, ruski državni tužilac i Ministarstvo vanjskih poslova definirat će koji internetski resursi zabranjuju pristup “socijalno važnim informacijama na osnovu nacionalnosti, jezika ili u vezi sa sankcijama uvedenim protiv Rusije i njenih državljana”.

Izvor: N1

About The Author