Apple kažnjen s 25 miliona eura zbog usporavanja rada starijih modela mobitela

Apple je instalirao softver koji je usporio starije modele iPhonea, navode francuski zvaničnici

Apple kažnjen s 25 miliona eura zbog usporavanja rada starijih modela mobitela
Foto: Reuters

Kompanija Apple kažnjena je s 25 miliona eura zbog namjernog usporavanja starijih modela iPhonea, a da o tome nisu obavijestili korisnike.

Pregled je pokazao da vlasnici iPhonea nisu bili obaviješteni o tome da će ažuriranja operativnog sistema iOS kojeg su instalirali vjerojatno dovesti do usporavanja rada njihovih uređaja, tvrdi francuska regulatorna agencija.

Novčanu kaznu izrekla je francuska Generalna uprava za konkurenciju, potrošnju i suzbijanje prijevara (DGCCRF), a odluka dolazi nakon ranije potvrde Applea u kojoj je kompanija sa sjedištem u Cupertinu priznala činjenicu da usporava starije iPhone uređaje, ali da bi im produžila trajanje.

Ažuriranja su usporila funkcije modela iPhonea ako su baterije u tim modelima bile starije.

Regulator je također izjavio da ta ažuriranja, objavljena 2017. godine, uključuju “dinamički sistem upravljanja napajanjem koji bi mogao, pod određenim uvjetima, posebno kad su baterije stare, usporiti rad modela iPhone 6, SE i 7”.

Budući da je ažuriranje trajno i korisnici se nisu mogli vratiti na prethodni operativni sistem, Appleovi kupci bili su prisiljeni kupiti ili nove baterije ili nove telefone, navodi agencija.

Drugi aspekt kazne naložio je Appleu da mora na svojoj web stranici objaviti vijest koja se odnosi na odluku.

Apple je prihvatio sporazum s regulatornom agencijom o plaćanju novčane kazne i objavljivanju saopćenja.

Izvor: Mediji

About The Author