Mohammed bin Salman dobio imunitet u SAD-u u slučaju ubistva Khashoggija

Saudijska Arabija kaže da su bivšeg novinara Washington Posta ubili tim stranih agenata, dok CIA kaže da je princ vjerovatno bio umiješan u ubistvo

Mohammed bin Salman dobio imunitet u SAD-u u slučaju ubistva Khashoggija

Sjedinjene Američke Države utvrdile su da de facto lider Saudijske Arabije – prestolonasljednik Mohamed bin Salman – ima imunitet od tužbe koju je podnijela zaručnica novinara Jamala Khashoggija, istaknutog kritičara saudijskog klerikalnog režima, koji je ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu u oktobru 2018. godine.

Američka obavještajna služba rekla je kako vjeruje da je princ Mohammed naredio ubistvo, ali u sudskim podnescima, američki State Department je izjavio da on ima imunitet zbog svoje nove uloge saudijskog premijera.

Khashoggijeva zaručnica Hatice Cengiz komentirala je ovu odluku i napisala na Twitteru da je “Jamal ponovno ubijen”. Ona je, zajedno s grupom za ljudska prava Democracy for the Arab World Now (Dawn), koju je osnovao Jamal Khashoggi, tražila odštetu u SAD-u od prestolonasljednika za ubistvo zaručnika.

U tužbi je optužila saudijskog čelnika i njegove dužnosnike da su “oteli, vezali, drogirali i mučili te ubili novinara i zagovornika demokratije, Jamala Khashoggija” iako princ Mohammed poriče bilo kakvu povezanost sa ubistvom.

Princa Mohammeda imenovao je prestolonasljednikom njegov otac, kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud, 2017. godine. Tridesetsedmogodišnjak je zatim dobio ulogu premijera u septembru ove godine.

– Doktrina imuniteta šefa države dobro je utemeljena u običajnom međunarodnom pravu – kažu u Ministarstvu pravosuđa SAD-a, ali administracija predsjednika SAD-a Joea Bidena željela naglasiti da presuda ne znači da je utvrđena nevinost.

– Ovo je pravna odluka koju je donio State Department prema dugogodišnjim i dobro utvrđenim načelima običajnog međunarodnog prava, ali to nema nikakve veze s meritumom slučaja – kazao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće u pisanoj izjavi.

Saudijska Arabija saopćila je da je bivši novinar Washington Posta ubijen u “operaciji” od strane tima agenata koji su ga poslali da ga uvjere da se vrati u Kraljevstvo. Međutim, američki dužnosnici rekli su da je CIA zaključila da je princ bio saučesnik.

Ubistvo je izazvalo globalnu pometnju i narušilo imidž princa Muhameda i njegove zemlje. To je također dovelo do velikog pada u američko-saudijskim odnosima, a Biden je obećao da će Saudijsku Arabiju učiniti “izgnanikom“ dok je vodio kampanju za predsjednika 2019. godine.

Biden je odbio razgovarati s Mohammedom bin Salmanom kada je prvi put postao predsjednik, ali je ovog ljeta boravio u posjeti Saudijskoj Arabiji kada je prikazan kako se srdačno pozdravlja s prestolonasljednikom te je kritiziran da je dao podršku saudijskoj vladi nakon ubistva Khashoggija.

Agnes Callamard iz Amnestyja je novu odluku nazvala dubokom izdajom, dok je Nihad Awad, nacionalni izvršni direktor Vijeća za američko-islamske odnose, rekao je da je Bidenova administracija “prodala krv Jamala Kashoggija za saudijsku naftu”.

Izvor: BBC

About The Author