Dva španska novinara ubijena u Burkini Faso

Prema najnovijem Svjetskom indeksu slobode medija, objavljenom 20. aprila, Afrika je i dalje najopasnije područje na svijetu za novinare

Dva španska novinara ubijena u Burkini Faso
Foto: Atalayar

Reporteri bez granica (RSF) zgroženi su saznanjem da su u oružanom napadu na istoku Burkine Faso ubijena dva španska novinara. Ova najnovija novinarska tragedija još je jedan podsjetnik na značajne rizike povezane s izvještavanjem u afričkoj regiji Sahel.

Ratni izvjestitelj David Beriain i snimatelj Roberto Fraile ubijeni su kad je na cesti koja vodi do nacionalnog parka Pama na istoku zemlje napadnut vladin konvoj koji je bio u njihovoj pratnji, porvilo je za RSF nekoliko sigurnosnih i vladinih izvora iz Burkinabea.

Putovali su s konvojem s ciljem pokrivanja njegovih operacija protiv krivolovaca. Ovaj se park nalazi u blizini tromeđe zone Sahel – Mali, Niger i Burkina Faso – u kojoj djeluje nekoliko oružanih grupa.

– Konvoj je naišao na položaj kojeg su držali teroristi koji su otvorili vatru – rekle su vlasti Burkinabea u saopćenju. Također su rekli da bi irski državljanin mogao biti jedna od žrtava, ali nisu dali dodatne detalje.

– Smrt ovih novinara tokom izvještavanja nova je tragedija za novinarstvo – rekao je glavni tajnik RSF-a Christophe Deloire, dodajući da to govori o izuzetnoj hrabrosti ovih medijskih profesionalaca i vrlo značajnim rizicima kojima su izloženi dok pokušavaju izvještavati iz te regije.

Sigurnosni uvjeti za novinare i medije koji djeluju u Sahelu nisu se poboljšali od ubistva Ghislaine Dupont i Claudea Verlona 2013. godine, dvojice francuskih novinara koji rade za Radio France Internationale.

Isto vrijedi i za novinare u Srednjoafričkoj Republici (CAR), gdje se veliki dijelovi zemlje nisu pod vladinom kontrolom. Ubrzo nakon dolaska u CAR u julu 2018. godine kako bi istražili prisutnost ruskih plaćenika, ruski izvjestitelji Orkhan Dzhemal, Kirill Radchenko i Alexander Rastorguyev ubijeni su u tako opskurnim okolnostima te je RSF zatražio nezavisnu međunarodnu istragu njihove smrti.

Prema najnovijem Svjetskom indeksu slobode medija, objavljenom 20. aprila, Afrika je i dalje najopasnije područje na svijetu za novinare. Ova dva smrtna slučaja dovela su do broja ubijenih novinara u Africi od 2016. godine na 33 – i na tri od početka godine.

Izvor: RSF

About The Author