Grčki novinar Kostas Vaxevanis pod policijskom zaštitom

IPI pozvao na temeljitu istragu zavjere o ubistvu vlasnika Documenta

Grčki novinar Kostas Vaxevanis pod policijskom zaštitom
Foto: IPI

Međunarodni institut za medije (IPI) izrazio je zabrinutost zbog izvještaja o ugovoru sklopljenog protiv grčkog novinara i vlasnika medija Kostasa Vaxevanisa za njegovo ubistvo i pozvao je vlasti da provedu brzu istragu kako bi se identificirali svi koji su umiješani.

Vaxevanis, istražni novinar i izdavač novina Documento, 23. aprila izvijestio je da je dobio vjerodostojne informacije da je njegov život u opasnosti i da postoji dogovor grčke mafije za njegovo ubistvo.

Nakon što je prijavljena navodna prijetnja, policija je stavila novinara pod pojačanu zaštitu, a ministar civilne zaštite Michalis Chrysochoidis objavio je da je atensko tužilaštvo pokrenulo istragu.

U članku objavljenom u Documentu u petak navečer, Vaxevanis je objavio da su ga dvojica ljudi pokušali upozoriti da mu je stavljena “meta na čelo” i da postoji dogovor kriminalnog podzemlja za njegovo ubistvo.

– Pozdravljamo pojačanu policijsku zaštitu koja se brzo pružena Kostasu Vaxevanisu i pozivamo vlasti da provodu sistemsku procjenu ozbiljnosti ove prijetnje njegovoj sigurnosti – kazao je zamjenik direktora IPI-ja Scott Griffen.

Kako je dodao, ako se otkrije da postoji dogovor o njegovom ubistvu, svi oni koji su učestvovali u naručivanju ili planiranju te potencijalne zavjere moraju biti identificirani i procesuirani.

– Šokantno ubistvo grčkog reportera Giorgosa Karaivaza u Ateni početkom ovog mjeseca bilo je tragično podsjećanje na ozbiljne opasnosti s kojima se novinari suočavaju dok obavljaju svoj posao i ilustracija zašto se odgovorni za takve napade moraju privesti pravdi – kazao je.

Situacija u Grčkoj postaje sve više zabrinjavajuća. IPI će nastaviti pomno nadgledati ovu situaciju u narednim sedmicama te su izrazili nadu da će se na svaki ozbiljni rizik po Vaxevanisov život brzo reagirati.

U ranim jutarnjim satima 16. aprila primijećen je neidentificirani napadač koji je pokušao ući u urede Documento-a u Ateni stubištem za hitne slučajeve, ali je pobjegao kad su ga primijetili zaštitari.

Najnovija prijetnja atentatom dolazi samo dvije sedmice nakon što su reportera STAR TV-a Karaivaza usred bijela dana ubila dva muškarca na skuteru. Unatoč opsežnim istragama, policija još nije pronašla ubice.

To je bilo prvo ubojstvo novinara u Grčkoj od 2010. godine i jako je odjeknulo u cijeloj Evropi. Iako je prerano ukazivati na jasan motiv, zamjenik grčkog ministra za zaštitu građana insinuirao je vezu između Karaivazovog atentata i organiziranog kriminala, a policija je ubistvo opisala kao “profesionalno”.

Izvor: IPI

About The Author