Vijeće Evrope tvrdi da je držanje Assangea u zatočeništvu ‘opasan presedan za novinare’

Assange je u londonskom zatvoru Belmarsh uoči ročišta o izručenju koje počinje u februaru

Vijeće Evrope tvrdi da je držanje Assangea u zatočeništvu ‘opasan presedan za novinare’
Foto: BBC

Poslanici Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope glasali su protiv izručenja osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea Sjedinjenim Američkim Državama, ističući da njegovo držanje u zatočeništvu „predstavlja opasan presedan za novinare“.

Izrazi podrške Assangeu i kritika upućena britanskoj vladi bit će uvršteni u konačni izvještaj koji je za Parlamentarnu skupštinu Vijeća Evrope pripremio britanski laburistički poslanik lord Foulkes, koji se bavi pitanjem poštovanja ljudskih prava širom evropskog kontinenta.

Assange je u londonskom zatvoru  Belmarsh uoči ročišta o izručenju koje počinje u februaru. Američka velika porota optužila ga je po 18 tački optužbe od kojih 17 na osnovu Akta o špijunaži zbog namjere da se domogne i objavi povjerljive diplomatske i vojne dokumente.

Foulkes je izradio izvještaj „Prijetnje slobodi medija i sigurnosti novinara u Evropi“ u koje će biti sada ugrađeni amandmani koji se odnose na Assangea, a koje su predložili brojni evropski parlamentarci.

Jedan od amandmana podržava preporuku posebnog izvjestitelja Ujedinjenih nacija koji je prošle godine pozvao na oslobađanje Assangea, dok se drugim amandmanom precizira se da bi njegovo moguće izručenje SAD-u “postavilo presedan i ugrozilo slobode novinara u svim državama članicama”.

Foulkes je za Guardian rekao da su mu tokom pisanja izvještaja pristalice Assangea koje se bave medijskim slobodama i prijetnjama novinarima u zemljama uključujući Rusiju, Tursku i Maltu, te zatražili da razmotri uključivanje amandmana u kojem se spominje Assange.

Kao izvjestitelj za skupštinu on je odgovorio da to nije njegova uloga, ali su njegove kolege iz drugih država upravo to uradile.

Dodao je da se zalagao da se Assange vrati u Švedsku kad se protiv njega podignute optužbe, a dodaje da postoje zabrinutosti da se on pošalje u SAD-u.

Iako izvještaj nije obvezujući za Veliku Britaniju ili britanske sudove, Assangegovi pristaše vjerojatno će ga navesti kao moralnu težinu u svojoj kampanji za zaustavljanje njegovog izručenja.

Ako bude osuđen, Assangeu se može suočiti sa zatvorskom kaznom do 175 godina.

Izvor: The Guardian

About The Author