Rudić: Hakerski napad na N1 je kontinuitet pritisaka na rad te medijske kuće

Portal N1 bio je meta cyber napada zbog čega nekoliko sati nije bilo moguće čitati vijesti na tom web siteu niti na aplikaciji

Rudić: Hakerski napad na N1 je kontinuitet pritisaka na rad te medijske kuće
Foto: RTVTK

Generalna sekretarka Udruženja BH novinari Borka Rudić komentirala je danas tokom gostovanja na N1 televiziji jučerašnji hakerski napada na tu medijsku kuću kazavši da je to zapravo kontinuitet političkih i drugih napada, a ovaj put sigurnosnih pritisaka na tu regionlanu televiziju.

Portal N1 bio je meta cyber napada zbog čega nekoliko sati nije bilo moguće čitati vijesti na tom web siteu niti na aplikaciji, a u pitanju je bio plaćeni DDoS napad iz Kine koji je trajao od ranih jutarnjih sati.

DDoS su napadi sa više hiljada računara kojima je cilj da dovedu do preopterećenja web servera, mreže ili nekog drugog dijela infrastrukture, i tako onemoguće pristup njihovim korisnicima, a iz N1 tvrde da takvi napadi ne mogu se dešavati slučajno i dio su organizirane akcije.

Rudić je dodala da takav napad zapravo predstavlja posljedicu neprocesuiranja ranijih napada na novinare N1 televizije u Republici Srbiji i pokazuje da metode pritisaka postaju drugačije.

– Svjedočili smo verbalnim prijetnjama i optuživanjima novinara N1 televizije u Beogradu da su strani plaćenici te da rade protiv interesa države, poslije toga je uslijedila situacija s kablovskim operaterima i prestankom emitiranja signala N1 kroz te kablovske operatere – pojasnila je Rudić.

Sve to govori o tome, kaže, s kojim se sve problemima suočavaju novinari u ovoj regiji te koliko su ugrožene medijske slobode, ali i koliko su potrebne neke nove strategije za zaštitu slobode izražavanja i slobode medija.

Taj posljednji događaj hakerskog napada, napominje Rudić, stavlja u prioritet sigurnost medija, ali time se „ne bavimo mnogo, nismo dovoljno educirani i na to se gleda kao na tehničku prijetnju, ali u pitanju je i profesionalna prijetnja“.

– Angažiranje hakera postala je metoda da se neki od medija ušutkaju te da ne objavljuju informacije koje nisu po volji vladajućih struktura, a N1 je više puta bio kritiziran upravo od najviših dužnosnika u Srbiji – podvukla je Rudić.

Zbog toga je taj napad za generalnu sekretarku Udruženja BH novinari jedan od alarma da se mora nešto drugačije uraditi  te da međunarodna zajednica treba dati više pažnje posvetiti medijskim slobodama.

Izvor: N1

About The Author