Sprema li se podjela državne Regulatorne agencije za komunikacije?

Državni poslanik Šemsudin Mehmedović tvrdi da RAK-ovi rukovodioci pokušavaju pronaći prostorije u Banjoj Luci i Mostaru koje bi kupili, a u kojima bi bile smještena Agencija

Sprema li se podjela državne Regulatorne agencije za komunikacije?

Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šemsudim Mehmedović upozorio je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu na brojne nepravilnosti u radu Regulatorne agencije za komunikacije (RAK).

– Odgovorno tvrdim da je RAK postala umjesto politički nezavisna institucija – privatno vlasništvo jednog čovjeka i jedne partije te da se trenutno provodi plan uspostave paralelnih agencija, jedna u Banjoj Luci, druga u Mostaru – naveo je on u obraćanju javnosti.

Navodi da je sličan plan već proveden sa nezavisnim operatorom sistema kada su krajem aprila operativni centar te rezervni dispečerski centar prebačeni na Pale. Mehmedović tvrdi da RAK-ovi rukovodioci pokušavaju pronaći prostorije u Banjoj Luci i Mostaru koje bi kupili, a u kojima bi bile smještena Agencija.

– Prije godinu dana su zatražili od Vijeća ministara da im se osigura opremanje prostora, u Banjoj Luci tri miliona KM, a Mostaru dva miliona KM, što bi bilo uzeto od akumuliranog viška prihoda – rekao je.

Sjedište RAK-a je u Sarajevu, a Mehmedović je zabrinjavajućim ocijenio činjenicu da je iz te državne agencije zatraženo opremanje dva regionalna centra i to u Banjoj Luci i Mostaru koji bi, kako je naveo, mogli postati paralelne agencije.

Napomenuo je da direktor Agencije trenutno nikome ne odgovara za svoj rad iako mu to nije zakonski omogućeno zbog čega je pozvao sva nadležna tijela da se ozbiljnije pozabave nepravilnostima u radu agencije.

– Prema zakonu, Vijeće ministara BiH se ni na koji način se ne miješaju u donošenje odluka Agencije u pojedinačnim slučajevima, ali zakon nije predvidio mogućnost da direktor Agencije može raditi bez ikakvog nadzora i kontrole – kazao je.

Prethodni direktor Predrag Kovač je, kaže Mehmedović, povećao broj zaposlenih sa 123 na 237 uposlenika, donošenjem novog Pravilnika, dok je sadašnji Draško Milinović ponovo izmijenio Pravilnik te povećao broj uposlenika na 267 iako se obim poslova i nadležnosti agencije godinama nije mijenjao.

Za kancelarije u Banjoj Luci i Mostaru trenutno se pokušava provesti kupovina novih poslovnih projekata. Planirano je i izdvajanje akumuliranih 16,7 miliona KM za opremanje prostorija, ali je Mehmedović pozvao Vijeće ministara da ne usvoji ovakvu od RAK-a predloženu odluku i preusmjeri ta sredstva na digitalizaciju javnog RTV sistema Bosne i Hercegovine te finansijsku pomoć javnom RTV sistemu.

Mehmedović je iznio i podatak da je RAK zaposlenicima isplatio 2,3 miliona KM dodatka na platu u posljednje četiri godine ili u prosjeku 575.000 KM godišnje, što znači da ovaj dodatak iznosi od 10 do 50 posto na neto plaću zaposlenika.

– Od RAK-a sam tražio da mi dostavi precizne podatke za svako radno mjesto. Međutim, dobio sam samo okvirne cifre. Veliki broj zaposlenika Agencije ima dodatak na neto plaću od 50 posto. To znači da u prosjeku dobijaju 18 plata godišnje – pojasnio je Mehmedović.

On je stoga pozvao na odgovornost i Ured za reviziju institucija BiH koji do sada ni u jednom svom izvještaju nije naveo visinu ukupno isplaćenih dodataka zaposlenicima, ponovivši da je Regulatorna agencija izvan sistema, a da generalni direktor nikom ne odgovara za svoje postupke.

Nakon obraćanja Mehmedovića, oglasio se i ministar komunikacija i prometa Bosne i hercegovine Edin Forto kazavši da uredi koje je Mehmedović spominjao već postoje, ali nije naveo za šta se one koriste. On je kategorično poručio i da je podjela RAK-a nemoguća.

Izvor: Fena/Klix

About The Author