Republikanci pozivaju Google da uključi centre protiv pobačaja u rezultate pretraživanja

Zahtjev je potaknula studija koja je otkrila da je 11 posto rezultata za pretragu “klinika za pobačaj blizu mene” u nekim državama bilo za centre koji se protive pobačaju

Republikanci pozivaju Google da uključi centre protiv pobačaja u rezultate pretraživanja

Sedamnaest američkih republikanaca napisalo je pismo izvršnom direktoru Alphabetovog Googlea pozivajući kompaniju da prikazuje “centre za krizne trudnoće” koji se protive abortusu.

Teksaški državni tužilac Ken Paxton, koji se takmiči za reizbor u novembru, objavio je pismo koje je stiglo nakon što su demokratski zastupnici pisali Googleu u junu tvrdeći da tražilica daje netačne rezultate ljudima koji traže pobačaj tako što ih ponekad šalje u krizne centre za trudnoću, koji žene odvraćaju od zahvata. Zamolili su Google da ispravi grešku.

Zahtjev je potaknula studija koju je objavio neprofitni Centar za suzbijanje digitalne mržnje. Studija je otkrila da je 11 posto rezultata za pretragu “klinika za pobačaj blizu mene” ili “pilula za pobačaj” u nekim državama bilo za centre koji se protive pobačaju.

Među potpisnicima republikanskog pisma su predstavnici Virginije i Kentuckyja Jason Miyares i Daniel Cameron.

– Nadamo se da ćete osigurati da Googleovi rezultati pretraživanja ne budu podložni ljevičarskom političkom pritisku, koji bi aktivno naštetio ženama koje traže pomoć – napisali su u pismu glavnom izvršnom direktoru Alphabeta Sundaru Pichaiju.

– Ako to ne učinite, poslužit ćemo se svim zakonitim i prikladnim sredstvima za zaštitu prava naših birača, osiguranju različitosti gledišta, slobodnog izražavanja i slobodu vjeroispovijesti za sve Amerikance – napisali su.

Centri za krizne trudnoće, koji u ovom ili onom obliku postoje godinama, ponekad se nalaze u blizini klinika za pobačaje i optuženi su da ženama daju netačne informacije o njihovoj trudnoći, što može ugroziti njihov pristup pobačaju.

Google je rekao da će izbrisati podatke o lokaciji koji pokazuju kada korisnici posjećuju kliniku za pobačaje zbog zabrinutosti da bi digitalni trag mogao obavijestiti policiju ako pojedinac nezakonito prekine trudnoću.

Nakon presude Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država iz juna da pobačaj nije zaštićen ustavom, odluka o dopuštanju postupka ostavljena je pojedinačnim državama.

Izvor: Reuters

About The Author