Novinar u programu RTRS-a kazao da se u Srebrenici svakog jula organizira ‘igrokaz’

Suljagić je najavio da će RAK-u poslati pritužbu, a Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu

Novinar u programu RTRS-a kazao da se u Srebrenici svakog jula organizira ‘igrokaz’
Foto: Birn

U jutarnjem programu Radiotelevizije Republika Srpska (RTRS) gostovao je predsjednik Udruženja novinara tog bosanskohercegovačkog entiteta Danijel Simić koji je izjavio da se svake godine održava “potočarski igrokaz”, aludirajući na 11. juli kada se obilježava Dan sjećanja na žrtve genocida počinjenog u Srebrenici.

Iako ga je voditelj programa nekoliko puta upozorio da bi trebao birati riječi kada govori o tim događajima Simić je, slobodno možemo reći, bahato odgovorio “zašto bi birao riječi”.

Na ove skandalozne izjave reagirao je direktor Memorijalnog centra Potočari Emir Suljagić koji je na Twitteru podijelio video u kojem se genocid nad Bošnjacima u Srebrenici naziva i „potočarskim igrokazom“.

– Sad ćemo testirati dvije institucije. Regulatornu agenciju za komunikacije (RAK), kojoj ću poslati pritužbu i Tužilaštvo BiH kojem ću poslati krivičnu prijavu. Nimalo ne sumnjam u to da vladavina prava u ovoj zemlji prestaje tamo gdje počinju muslimani, ali tek da se uvjerimo da je to uistinu tako – napisao je Suljagić.

Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko pred kraj mandata nametnuo je dopune Krivičnog zakona BiH kojima je kao krivično djelo opisano negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Nakon toga podnesene su mnogobrojne krivične prijave sudu BiH protiv mnogih javnih ličnosti, no još uvijek niko nije procesuiran.

Izvor: N1/Klix

About The Author