RSF pozdravio rezolucije Kongresa o Svjetskom danu slobode medija

Rezolucije ističu podatke i istraživanja koji pokazuju u kojoj je mjeri sloboda medija ugrožena u cijelom svijetu

RSF pozdravio rezolucije Kongresa o Svjetskom danu slobode medija

Rezolucije koje su predstavljene u Domu i Senatu Sjedinjenih Američkih Država znak su priznanja Svjetskog dana slobode medija i dobile su dvostranačku podršku u ponovnom potvrđivanju predanosti Sjedinjenih Država slobodnim medijima i naglašavanju stanja novinarstva širom svijeta.

Reporteri bez granica (RSF) ponosni su što su pružili veliki dio stavki i podataka kako bi osigurali usvajanje ove rezolucije.

Dvije rezolucije o Svjetskom danu slobode medija ističu podatke i istraživanja organizacija za slobodu medija, uključujući RSF, koji pokazuju u kojoj je mjeri sloboda medija ugrožena u cijelom svijetu.

Oni također pokazuju ozbiljnost represije i nasilja koji pogađa medije u zemljama poput Kine, Meksika, Maroka, Turske i Saudijske Arabije, gdje se novinari cenzuriraju, napadaju, zatvaraju, nasilno nestaju i ubijaju zbog svog rada.

RSF je radio u koordinaciji s drugim nevladinim organizacijama i kongresmenima kako bi osigurao da ove rezolucije uključuju jezik koji naglašava slučajeve američkih novinara koji su bili meta u ratnim zonama.

– Svjetski dan slobode medija savršena je prilika da Kongres podsjeti naciju i svijet na naše zajedničke vrijednosti potvrđujući našu predanost slobodi medija i pravu javnosti na informacije – rekao je Clayton Weimers, zamjenik direktora Ureda RSF-a u Washingtonu.

Zahvalili su senatorima Robertu Menendezu i Marcu Rubiu, kao i kongresmenima Adamu Schiffu i Steveu Chabotu na vođenju dvostranačkih koalicija u uvođenju ovih rezolucija za proslavu Svjetskog dana slobode medija 2022. godine.

Sjedinjene Države su rangirane na 42. mjestu od 180 zemalja u Svjetskom indeksu slobode medija RSF-a za 2022. godinu.

Izvor: RSF

About The Author