Češki film “Daughter” pobjednik 15. online izdanja animiranog filma u Neumu

Nakon pet dana i online projekcija, objavljeni dobitnici osam nagrada

Češki film “Daughter” pobjednik 15. online izdanja animiranog filma u Neumu
Foto: Wikipedia

Grand Prix Neum Animirani Film Festivala (NAFF) dobio je film “Daughter” autorice Darije Kashcheeve iz Češke Republike. Film je proglašen i kao najbolji studentski film na NAFF-u 2020.

Ovogodišnji član stručnog žirija književnik i novinar Dragan Marjanović, osvrnuo se na pobjednički film, kazavši da je Češka škola jedna od najstarijih škola crtanog filma i da je kroz godine itekako unaprijedila forme animacije.

– Budući da je pobjednički film rezultat rada jedne nadarene osobe sa znamenitim profesorom, onda sam izuzetno sretan što je baš ta neobičnost obilježila Grand Prix u Neumu, dakle da je najbolji film Festivala ujedno najbolji studentski film – objasnio je Marjanović.

Film “o28” grupe autora iz Francuske dobitnik je nagrade za najbolju 3D animaciju, dok je nagrada koja se dodjeljuje za likovnost pripala autorici Anne Huynh, također iz Francuske za film “My grandpa is hiding”.

Prema ocjenama stručnog žirija, najbolju muziku imao je film “Merry grandmas” iz Rusije, dok je nagrada za najbolju animaciju glina/lutke i druge tehnike pripala autorici iz Rusije Dini Velikovskayi za film “Ties”.

Nagradu za najbolju 2D animaciju na 15. online izdanju NAFF-a dobio je film “Airhead” iz Belgije.

Posebna nagrada koja se dodjeljuje od 2017. godine na NAFF-u je i nagrada u čast oskarovca Dušana Vukotića i dodjeljuje se regionalno mladim autorima kao podsticaj za daljnji rad. Ove godine tu nagradu je dobila Lucija Bužančić iz Hrvatske za film “Iris”.

Zbog filmova iz regije i autora poput Lucije Bužančić, Dragan Marjanović je otkrio i da je od naredne godine vrlo izvjesno uvođenje nove kategorije na NAFF-u.

– Taj novi program bi obuhvatao regionalne crtane animirane filmove. Autori iz BiH, s iznimkom nekoliko autora koji mogu igrati na svjetskoj sceni kao što je Aleta Rajič, vrlo teško mogu da se izbore sa svjetskim velikim produkcijama koje mnogo ulažu u animaciju – kazao je Marjanović.

Cilj je, dodao je, izdvojiti mlade autore iz regije, koji inače u klasičnoj takmičarskoj konkurenciji teško mogu dobiti nagradu, ali na ovaj način bi bili motivirani da se prijavljuju, učestvuju na NAFF-u, dobiju nagradu i na kraju ožive animaciju regije.

Na konkurs NAFF-a ove godine pristiglo je rekordnih 1.960 animiranih filmova iz 90 zemalja svijeta, od kojih je 67 ušlo u takmičarski program i 31 film u program panorama.

Svi filmovi su prikazani na profesionalnoj online platformi, a samo je publika u Cetinju imala priliku uživati u projekcijama na otvorenom na Dvorskom trgu svake večeri tokom trajanja Festivala uz epidemiološke mjere.

Izvor: Klix

About The Author