IGK podnio krivičnu prijavu protiv izvjestitelja RTRS-a

Osumnjičeni je nanio bol preživjelim žrtvama genocida, degradirao sudsku, naučnu i historijsku istinu o genocidu, omalovažio pravdu i ponizio međunarodno pravo

IGK podnio krivičnu prijavu protiv izvjestitelja RTRS-a

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) podnio je krivičnu prijavu protiv izvjestioca Radio-televizije bh. entiteta Republika Srpska Danijela Simića zbog negiranja genocida.

U reakciji na komentar političkog analitičara Reufa Bajrovića o obilježavanju događaja u nekadašnjoj sarajevskoj ulici Dobrovoljačka iz 1992. godine, Simić je napisao: “Dakle, po ovom receptu nema druge nego zabraniti teferič u naseljenom mjestu Potočari, Republika Srpska”.

Ovakva reakcija novinara je sa ciljem izazivanja međunacionalne netrpeljivosti, razdora i mržnje, svjesno i namjerno, javno negiranje genocida u Srebrenici, kažu iz Instituta, koji je utvrđen pravosnažnim presudama međunarodnih i nacionalnih sudova.

– Osumnjičeni je tako nanio bol preživjelim žrtvama genocida, degradirao sudsku, naučnu i historijsku istinu o genocidu, omalovažio pravdu i ponizio međunarodno pravo i međunarodne institucije – smatraju.

Kao dokaz iznijetih tvrdnji IGK je predao Tužilaštvu Bosne i Hercegovine reakciju osumnjičenog na njegovom Twitter nalogu.

U obrazloženju prijave navode da je osumnjičeni svojim postupanjem, svjesno i namjerno javno negirao genocid u Srebrenici, koji je utvrđen pravosnažnim presudama međunarodnih i nacionalnih sudova, na koji način je počinio krivično djelo negiranja genocida iz Krivičnog zakona BiH.

Nakon što je ta izmjena Krivičnog zakona stupila na snagu prvi put postoji pravni osnov i zakonsko uporište da se prijavljuju oni koji javno negiraju genocid u Srebrenici.

IGK smatra da postoji osnovana sumnja da je u navedenom djelovanju Danijela Simića, ostvarena sva bitna obilježja krivičnog djela iz odredbe člana 145 Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine te su zatražili od Tužilaštva BiH da poduzme sve zakonom predviđene radnje i aktivnosti te protiv osumnjičenog pokrene krivični

About The Author