Muratov: Ruska propaganda raspiruje upotrebu nukelarnog oružja

Muratov je ranije pretrpio napad u vozu u Rusiji, a napominje da je počinilac zaštićen od krivičnog gonjenja

Muratov: Ruska propaganda raspiruje upotrebu nukelarnog oružja

Ruski novinar i dobitnik Nobelove nagrade za mir Dmitrij Muratov osudio je rusku propagandu koja se zalaže za upotrebu nuklearnog oružja u sukobu u Ukrajini, upozoravajući da bi to značilo “kraj čovječanstva”.

– Ne bih isključio mogućnost da se nuklearno oružje upotrebi – rekao je Muratov novinarima u Ženevi.

Kremlj je saopćio da je stavio ruske nuklearne snage u stanje visoke pripravnosti ubrzo nakon što je počela invazija na Ukrajinu 24. februara.

Usred sve veće podrške Zapada Ukrajini, ruski predsjednik Vladimir Putin je nagovijestio spremnost da upotrebi taktičko nuklearno oružje, za koje ruska vojna doktrina smatra da se može iskoristiti da primora protivnika na povlačenje.

Govoreći na skupu povodom obilježavanja Svjetskog dana slobode medija, Muratov, čiji je list Novaya Gazeta bio primoran da obustavi izdavanje zbog invazije Moskve, upozorio je da “propagandni ratnici” Kremlja nastoje da učine upotrebu nuklearnog oružja prijemčivom za rusku javnost.

– Već dvije sedmice slušamo s naših televizijskih ekrana da treba otvoriti nuklearne silose. I također čujemo da ovo užasno oružje treba upotrebiti ako se isporuke oružja Ukrajini nastavi – rekao je on, misleći na nastojanje Sjedinjenih Država, Evropske unije i drugih da naoružaju ratom razorenu Ukrajinu.

Suprotno propagandnom narativu, postavljanje takvog oružja “ne bi bio kraj rata”, upozorio je Muratov nego bi to bio kraj čovječanstva.

Govoreći sa Marijom Resom, filipinskom novinarkom s kojom je podijelio Nobelovu nagradu za mir 2021. godine, Muratov je također odgovorio na pitanja o napadu koji je pretrpio u vozu u Rusiji prošlog mjeseca, napominjući da je počinilac “zaštićen od krivičnog gonjenja”.

U njegov kupe ušao je čovjek i bacio na njega boju napravljenu od ulja pomiješanu sa acetonom, zbog čega su ga pekle oči. Muratov je rekao da je lično slikao napadača, policijske kamere su snimile i njegovo lice, ali mjesec dana kasnije “nijedna istraga” nije pokrenuta.

On je rekao da su njegove kolege iz Novaya Gazete identificirale čovjeka kao nekoga ko je tri puta promijenio ime i izgleda da je “varalica” s dobrim vezama.

Muratov je istakao da je njegov napadač tačno znao gdje mu je sjedište u vozu, “što je značilo da je imao pristup bazi podataka obavještajne službe”.

– Koristio je resurse obavještajnih službi i bio je zaštićen od krivičnog gonjenja – kazao je Muratov, ističući da ne vjeruje da je njegov napadač direktno povezan sa ruskom obavještajnom zajednicom, nego s privatnom vojnom korporacijom.

Izvor: AFP/RSE

About The Author