UPITAN OPSTANAK DRŽAVNE TELEVIZIJE

Nakon što je Upravni odbor BHRT-a na vanrednoj sjednici razmatrao drastičan pad prihoda ove medijske kuće te zatim zatražio hitne sastanke sa predstavnicima Vijeća ministara BiH i kolegijima oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine radi iznalaženja konkretnih rješenja, sada, prema navodima medija, postoji mogućnost i da im bude isključena i električna energija. S obzirom da zakonski […]

UPITAN OPSTANAK DRŽAVNE TELEVIZIJE

Nakon što je Upravni odbor BHRT-a na vanrednoj sjednici razmatrao drastičan pad prihoda ove medijske kuće te zatim zatražio hitne sastanke sa predstavnicima Vijeća ministara BiH i kolegijima oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine radi iznalaženja konkretnih rješenja, sada, prema navodima medija, postoji mogućnost i da im bude isključena i električna energija.

S obzirom da zakonski nije riješeno pitanja finansiranja javnog servisa, naplata RTV takse je u, kako je rekao direktor Belmin Karamehmedović, katastrofalnom padu. BHRT više ne može izmirivati svoje obaveze prema državi, a samo za struju duguju 1,3 miliona KM.

Radnici nemaju zdravstvenog osiguranja, a ranije su upozoravali da među njima i teško bolesnih. Direktor BHRT-a ističe kako je skandalozno da država koja treba osigurati finansiranje javnog servisa kao što je to slučaj u svim zemljama to ne radi, a traži da javni servis izmiri svoje obaveze prema državi.

U kakvoj se situaciji nalazi BHRT, najbolje pokazuje podatak da je do polovine aprila putem BH Telecoma uplaćeno 57.000 KM, a od Telekoma RS 60.000. To je za oko 200.000 KM manje u odnosu na mart ove godine. Istovremeno, FTV i RTRS i dalje zadržavaju sav prihod koji su naplatile njihove službe, iako su po zakonu dužni 50 posto sredstava prebaciti BHRT-u.

Upravni odbor BHRT-a pozvao je sve subjekte javnog emitovanja u BiH na poštovanje Zakona o javnom RTV sistemu BiH na način da se sav prihod od takse uplaćuje na jedinstven račun, a ne, kao do sada, na račune entitetskih servisa čime se krši član 23 Zakona.

klix.ba/bhrt.ba

About The Author