RASPISAN KONKURS ZA BALKANSKU “FACT-CHECKING” NAGRADU

“U moru lažnih vesti, tragamo za pričama koje se zasnivaju na činjenicama. Ukoliko imate istraživački rad ili priču utemeljenu na dokazanim činjenicama, koja prati aktuelno pitanje od javnog značaja, pozivamo vas da nam istu dostavite do 05. maja 2017. i tako učestvujete u Balkanskoj nagradi za „fact-checking“. Vaš rad ili priča treba da ocenjuje tačnost […]

RASPISAN KONKURS ZA BALKANSKU “FACT-CHECKING” NAGRADU

“U moru lažnih vesti, tragamo za pričama koje se zasnivaju na činjenicama.

Ukoliko imate istraživački rad ili priču utemeljenu na dokazanim činjenicama, koja prati aktuelno pitanje od javnog značaja, pozivamo vas da nam istu dostavite do 05. maja 2017. i tako učestvujete u Balkanskoj nagradi za „fact-checking“. Vaš rad ili priča treba da ocenjuje tačnost tvrdnje koju je iznela osoba koja vrši javnu funkciju, ili ju je saopštila javna institucija. Izjave koje se ocenjuju moraju biti formulisane tako da se njihova tačnost može utvrditi objektivnom proverom.”

Nagrada se sastoji od tri stipendije – po jedna za prijave iz BiH, Hrvatske i Srbije – za učešće na Četvrtom globalnom samitu o provjeri činjenica u Madridu (od 5. do 7. jula). Ova konferencija okuplja sve značajnije redakcije u svijetu koje se bave provjerom činjenica; od dobitnika Pulitzerove nagrade, Politifacta, do novinara/ki koji se bave provjerom činjenica u medijima kao što su Libération, The Washington Post, ABC News, itd. Pobjednici/e će tako dobiti priliku da se upoznaju sa najboljim praksama i novim alatima, kao i sa liderima u ovoj oblasti širom svijeta.

Stipendija pokriva troškove smještaja i puta do Madrida, kao i dio troškova za hranu. Pobjednici će biti pozvani i na konferenciju POINT 6.0, za šta će troškovi, također, biti pokriveni.

Prijavu podnesite ovdje.

Više na cenzolovka.rs

About The Author