Indija blokirala 22 medijska kanala na YouTubeu, pozivajući se na nacionalnu sigurnost

Indijska vlada koristi nova IT pravila uvedena koja su im dala više ovlasti za uklanjanje sadržaja

Indija blokirala 22 medijska kanala na YouTubeu, pozivajući se na nacionalnu sigurnost

Indijska vlada blokirala je 22 YouTube kanala, uključujući četiri pakistanskog porijekla, zbog dezinformacija o temama koje se tiču nacionalne sigurnosti i javnog reda, posljednjeg takvog federalnog napada u zemlji.

Ministarstvo informiranja i emitiranja zemlje saopćilo je da blokirani YouTube kanali imaju ukupno 2,6 milijardi gledaoca.

Vlada, koja se pozvala na “hitne ovlasti” prema indijskim zakonima o informatici, rekla je da je prvi put blokirala 18 indijskih YouTube kanala u postupcima usmjerenim na račune za koje je tvrdio da su njima upravlja iz susjednog Pakistana.

– Više YouTube kanala korišteno je za objavljivanje lažnih vijesti o raznim temama kao što su indijske oružane snage – navodi se u saopćenju indijske vlade.

U decembru i januaru, Ministarstvo informiranja upotrijebilo je slične ovlasti za blokiranje 55 kanala na YouTubeu te nekih Twitter i Facebook računa.

Indijska vlada koristi nova IT pravila uvedena 2021. godine koja su uglavnom bila usmjerena na reguliranje velikih kompanija na društvenim medijima i koja su dala vladi više ovlasti za uklanjanje sadržaja.

Indija traži oštrije mjere od američkih tehnoloških divova, uključujući Google i Facebook, u vezi s onim što opisuje kao lažne vijesti na njihovim platformama.

Na sastanku u februaru dužnosnici su kompanija rekli da njihov nerad prisiljava vladu da naredi uklanjanje sadržaja, što je zauzvrat izazvalo međunarodne kritike da vlasti potiskuju slobodno izražavanje.

Google je na tom sastanku predložio da ministarstvo izbjegava javno objavljivanje odluka o uklanjanju, ali su dužnosnici tu ideju po kratkom postupku odbili.

Izvor: Reuters

About The Author