Instagram se izvinio zbog uklanjanja filmskog plakata Pedra Almodovara

Poster predstavlja jasan umjetnički kontekst zbog čega su vraćeni postovi koji su ga podijelili

Instagram se izvinio zbog uklanjanja filmskog plakata Pedra Almodovara
Foto: iniciarsesion.tech

Instagram, koji je u vlasništvu Facebooka, poništio je zabranu plakata za novi film španskog reditelja Pedra Almodovara na kojem je dojka iz koje curi kap majčinog mlijeka.

Javier Jaen, koji je dizajnirao plakat za Almodovarov film Madres Paralelas (Paralelne majke), rekao je da bi se platforma “trebala postidjeti” zbog napravljene “cenzure”.

Facebook je rekao da je napravio iznimku od svoje uobičajene zabrane golotinje zbog “jasnog umjetničkog konteksta”.

U filmu koji će 1. septembra otvoriti Venecijanski filmski festival glumi Penelope Cruz kao jednu od dvije žene čiji se putevi ukrštaju u bolnici dok se pripremaju za porod.

Promotivna slika napravljena je tako da izgleda kao očna jabučica iz koje curi suza, piše BBC.

– U početku smo uklonili nekoliko primjera ove slike zbog kršenja naših pravila protiv golotinje. Međutim, činimo iznimke što uključuje i slučajeve kada postoji jasan umjetnički kontekst. Stoga smo obnovili postove koji dijele poster filma Almodovar na Instagramu i zaista nam je žao zbog zabune – kazao je glasnogovornik Facebooka

Neki su korisnici društvenih mreža podijelili sliku plakata prkoseći izvornoj zabrani.

Jaen je ponudio “milion zahvala” svima koji su to učinili, a također je zahvalio Almodovaru i njegovoj produkcijskoj kući El Deseo na “hrabrosti, integritetu i slobodi”.

Prošle godine terapeutkinja ljepote koja crta tetovaže za žene i muškarce koji su izgubili grudi mastektomijom spriječena je objavljivati slike svog rada na Facebooku.

Glasnogovornik Facebooka rekao je da stranica dopušta slike tetovaža areole nakon mastektomije na stranici ili profilu, ali ne u okviru oglašavanja.

Izvor: BBC

About The Author