Kako su američke televizije proglasile Bidena za pobjednika

CNN je bio prvi, slijedili su NBC i MSNBC, CBS, ABC…

Kako su američke televizije proglasile Bidena za pobjednika

Nakon četiri dana čekanja, neizvjesnosti i napetosti, pet američkih televizija proglasile su Joea Bidena pobjednikom predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama u razmaku od 15 minuta, počevši od 17.24 sati po srednjoevropskom vremenu.

CNN je bio prvi, slijedili su NBC i MSNBC 55 sekundi kasnije. CBS je učinio isto u 17.25, a ABC u 17.26 sati. Sve četiri televizije koriste iste podatke o brojanju glasova i izlazne ankete kako bi predvidjele pobjednika.

Novinska agencija AP i Fox News, koje sarađuju u istraživanju izbornih podataka, objavile su Bidenovu pobjedu nešto kasnije, u 17.40 sati.

Fox je istovremeno s Pennsylvanijom, za Bidena proglasio i Nevadu, pa po toj mreži izabrani predsjednik ima najviše elektora – 290.

Fox je, naime, prije dva dana Bidenu pripisao Arizonu, što ostale medijske kuće još nisu učinile, pa po njima ima 273 elektora.

Televizije su objavile da je Bidenovo vodstvo u Pennsylvaniji, koje je u subotu dostiglo 34.000 glasova, dovoljno da zaključe trku.

– Imamo dovoljno prebrojanih glasova i dovoljnu razliku da proglasimo Pennsylvaniju, čak i da dođe do ponovnog prebrojavanja. Mislimo da je matematički nemoguće da se u Pennsylvaniji promijeni poredak – kazao je gledaocima politički direktor NBC-a Chuck Todd.

Izvor: Hina/N1

About The Author