BHT1 I FTV: Dodik najavljuje visoke ograde između komšija

FTV pravi odličnu temu o aktuelnom kongresno-sabornom trenutku. BHT1, opet, ima dobar uklon prema usvojenom nacrtu zakona o “agentima stranog utjecaja” i razotkriva licemjerje institucija u RS-u

BHT1 I FTV: Dodik najavljuje visoke ograde između komšija
Foto: RTRS

 

BHT1: Ko su sve „strani agenti“?

  1. septembar – 3. oktobar 2023.

ZAKLJUČAVAMO CIJENE: Federalna vlada ograničila visine marže, popis je proširen sa dosadašnjih devet na 15 životnih namirnica. Brašno, hljeb, ulje, sol, šećer, makaroni, riža, mlijeko i jogurt naći će se u prostoru kontrolisanih cijena. Uskoro će, prema najavama, popis biti proširen na 34 namirnice. Akcija „zaključavamo cijene“ počet će se provoditi osam dana od donošenja odluke, a bit će na snazi do kraja godine. Ovo je važna i korisna informacija za sve građane BiH i pohvalno je da se našla u samom vrhu Dnevnika 2.

KONTROLA NEISTOMIŠLJENIKA: Narodna skupština Republike Srpske usvojila nacrt zakona poznatog kao „zakon o agentima stranog utjecaja“. BHT1 ovaj nacrt, koji je upućen na javnu raspravu, naziva pokušajem kontrole nad neistomišljenicima te ušutkivanjem onih koji ukazuju na korupciju i nezakonitosti u radu javnog sektora. I sugovornici, opozicija iz RS-a, protive se zakonu, navodeći kako je cilj „mrak, pritisak i obračun sa svima onima koji djeluju, pišu i govore o slabostima aktuelnog režima“. Iz redova vladajućih odbacuju optužbe o restriktivnom karakteru zakona te ističu da je osnovni cilj transparentnost, a nevladin sektor poručuje kako se radi o vrhuncu licemjerja jer i same institucije RS-a koriste projekte istih međunarodnih donatora. Još jedan jasan i ilustrativan prilog koji ogoljava namjere zakonodavaca u NSRS-u.

SDA DEMOKRATIJA: Izborna komisija SDA pred pripreme za kongres stranke održala je sjednicu na kojoj je objavljeno da će jedini kandidat za predsjednika SDA biti Bakir Izetbegović, a kandidatura Šemsudina Mehmedovića je odbačena jer nije imao dovoljan broj stranačkih organizacija koje su ga kandidirale. BHT1 je ovdje imao priliku da tematski proširi kontekst priče i donese detalje o vladavini Bakira Izetbegovića, te napravi analizu koliko je demokratije u unutarstranačkim procesima.

Ocjena: 7

 

FTV: Kongresi i stranke

  1. septembar – 3. oktobar 2023.

DEMOKRATIJA NA BH. NAČIN: Sportske igre bh. stranaka. Može li unutarstranačka trka bez trkača? Cilj je pozicija lidera, ali bez klupe za rezervne igrače. Demokratija na bh. način. Pluralizam i demokratija u strankama? Da, ali ne u BiH – stranački predsjednici se kod nas ne mijenjaju decenijama. Sjajno FTV pravi analizu, kroz izjave političkih lidera – silom stvoreni privid odanosti i podrške članstva, jer je predsjednik bez konkurencije. „Milorad Dodik nije imao protivkandidata. Bakir Izetbegović je trebao imati, ali je njegova unutarpartijska mašinerija učinila sve da se eliminiše pravo na suprotstavljanje Izetbegoviću. Dragan Čović biran je po istom principu“, obrazlaže akademik Slavo Kukić. Sve se stavlja u kontekst, od nejedinstava u strankama koja se brižljivo kriju od javnosti do primjera i drugih stranaka u BiH u kojima je također praksa da jedan čovjek vlada decenijama.

DOBRI KOMŠIJA DODIK: Odličan prilog sa Sabora SNSD-a, na kojem je Milorad Dodik ponovo izabran za predsjednika te stranke. Odmah po izboru nastavio je po starom običaju, najavivši da će kreirati sporazum o mirnom razilaženju Federacije BiH i Republike Srpske te „izvesti srpski narod iz neuspješne i propale BiH“. Dodik poručuje bez imalo okolišanja: “Da živimo mirno kao dobre komšije, sa, naravno, ogradama podignutim dovoljno visoko da imamo dobre komšijske odnose.” Naravno, da, kako to reporter FTV-a potcrtava, nije bilo previše priče o egzistencijalnim pitanjima koja muče stanovnike RS-a.

ŠTA SE DEŠAVA U ZE-DO KANTONU? Politička situacija u Zeničko-dobojskom kantonu dovedena do usijanja. Hoće li Fuad Kasumović i SDP pomiriti stavove? Kasumovićeva stranka i SDP su imali po pet zastupnika, bili lideri u aktuelnoj koaliciji, ali napuštanjem jednog zastupnika Kasumovićeve Bosanskohercegovačke inicijative, ostali su na četiri zastupnika. Mujesira Purić izvještava uživo i donosi kontekstualnu sliku političke situacije u ovom kantonu, o narušenim koalicionim odnosima, o tome da je skupština posljednji put zasjedala početkom augusta, a brojni zakoni čekaju na usvajanje.

Ocjena: 8

KOMPARATIVNA ANALIZA

I FTV i BHT1 s posebnom pažnjom prate dešavanja na Kosovu: donose se temeljiti prilozi o tome kako su EU i SAD pozvali Srbiju da povuče vojsku s granice sa Kosovom, gdje je primijećeno kretanje vojnog konvoja s juga Srbije prema unutrašnjosti zemlje. Kosovski premijer zatražio američku pomoć zbog, kako izvještava FTV, ratnih planova Srbije. U Bijeljini ubijen policijski inspektor. “Prvoosumnjičeni je  poznat i javnosti i policiji i pravosuđu. Zbirka nedjela puna, u dosjeu dvije presude, a umjesto u zatvoru, na slobodi.” Ovako glasi najava iz studija FTV-a. Uživo iz Bijeljine javlja se Ivana Đurđević-Bajić, koja donosi detalje slučaja koji je šokirao javnost. Optuženi za ubistvo je sin političkog zastupnika Zorana Kokanovića, Nikola Kokanović, koji već u dosjeu ima dvije presude – za podstrekavanje podmetanja požara u Brčkom te za nanošenje teških tjelesnih povreda. FTV dobro pravi podlogu za novi tematski prilog – pitanje o sigurnosnoj situaciji u našoj zemlji, jer ovo nije usamljen slučaj. U Prijedoru je lani ubijen Radenko Bašić, načelnik sektora krim policije. Ako se ubija policijske zvaničnike, koliko su sigurni građani? Oba javna servisa se bave pucnjavom u Rotterdamu, kao i situacijom u Nagorno Karabahu, ali i stalnim podsjećanjem na rast cijena u BiH, što je pohvalan kurs zauzet još u pandemiji, s većim ili manjim odstupanjima.

 

Plus sedmice

BHT1 

Ured za reviziju institucija Federacije BiH objavio je izvještaj o finansijskoj reviziji Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli za 2022., a u njemu su utvrđene brojne nepravilnosti u radu te zdravstvene ustanove. Najviša neto plata u prošloj godini iznosila je 7.923 KM, a isplaćena je pomoćniku direktora tuzlanskog UKC-a. S druge strane, najniža plata bila je 660 maraka, a prosječna 1.945 KM. Reporterka Maja Nikolić donosi priču o netransparentnom trošenju budžetskih sredstava, o stimulacijama isplaćivanim bez obrazloženja, te kako će ići utvrđivanje odgovornosti nakon objavljenog revizorskog izvještaja. Odlično posložena priča koja demonstrira nezakonito raspolaganje novcem i kako se novac trošio bez ikakvih zakonskih osnova.

FTV

Vlast u RS-u građanima obećava jeftiniju kupovinu. Na sniženju je više od 30 proizvoda, međutim, cijene goriva su povećane, a u pojedinim lokalnim zajednicama došlo je do rasta cijena grijanja i drugih komunalnih usluga, i ne nazire se povećanje plata. Teško da će građani osjetiti benefite najavljenih pojeftinjenja, zaključuje reporterka. A građani su jasni: „Nek oni jedu kavijar, a mi parizer i paštete.“ Odličan prilog koji ilustrira svakodnevnu borbu građana koju političari ne žele da vide.

Minus sedmice

BHT1

Iz sefa u Općini Stari Grad ukradena je određena količina novca prikupljena od naplate parkinga, navodi se u najavi na BHT1. Iako iz Općine Stari Grad Sarajevo ne navode o kojoj količini novca je riječ, BHT1 prenosi kako se, prema saznanjima medija, radi o desetinama hiljada maraka koje su prikupljene od naplate parkinga. I ovdje je kraj priče – koja je mogla otići u više pravaca, sa sugovornicima koji bi mogli baciti svjetlo na misteriju i odgovoriti na pitanje kako je uopšte moguće da se to desi u jednoj instituciji.

FTV

Ispred čaršijske džamije i na šehidskom mezarju u Prijedoru potrgani su državna i zastava Islamske zajednice. Bošnjaci iz ovog grada su uznemireni. Osim kratke telefonske izjave predsjednika Medžlisa IZ-a u Prijedoru, bila je ovo dobra prilika da se podsjeti na sve nedavne slučajeve napada i uznemiravanja povratnika u RS, te napravi posebna tema koja bi donijela mnogo više informacija i predstavila ambijent u kojem danas žive građani nesrpske nacionalnosti u manjem bh. entitetu. Nažalost, nismo to vidjeli. Istovremeno je trebalo napraviti i poseban prilog o skrnavljenju spomenika žrtvama ubijenim na Kazanima.

 

About The Author