Mijatović: Nulta tolerancija policijskog nasilja nad učesnicima protesta u Albaniji

Vijeće Evrope žestoko je kritiziralo upotrebu vodenih topova, suzavaca i drugih taktika za suzbijanje nereda

Mijatović: Nulta tolerancija policijskog nasilja nad učesnicima protesta u Albaniji

Povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović izrazila je zabrinutost zbog vala protesta u Albaniji posljednjih nekoliko dana, nakon ubistva Klodiana Rashe (25) kojeg je policajac ustrijelio te je pozvala albanske vlasti da istraže slučaj i da policija izbjegava sukobe s učesnicima protesta.

– Albanske vlasti moraju odgovoriti na to kako policija reagira tokom demonstracijama i provesti temeljitu, nezavisnu i učinkovitu istragu o svim tvrdnjama za pretjeranu upotrebu nasilja – kazala je, dodajući da ovo nije prvi put da se učesnici protesta sukobe s policijom tokom ove godine.

Sljedeći problem koji je naglasila je da policija ne bi trebala koristiti pandemiju koronavirusa kao opravdanje za vršenje nasilja nad građanima.

Mijatović smatra da se moraju izbjegavati velika okupljanja usred pandemije, ali bi policija trebala napraviti razliku između pojedinaca koji čine djela nasilja i onih koji mirno prosvjeduju, kao i suzdržati se od prekomjerne upotrebe sile.

Vijeće Evrope žestoko je kritiziralo upotrebu vodenih topova, suzavaca i drugih taktika za suzbijanje nereda te su pozvali albanske vlasti da ne pokažu toleranciju prema bilo kojem policajcu uključenom u nasilne epizode.

Euronews Albanija saznao je da je “Dijaspora za slobodan pokret Albanije” podnijela dvije žalbe na situaciju u vezi s ljudskim pravima u Albaniji.

Prva je podnesena 4. augusta, a druga 10. decembra, gdje su glavne zabrinutosti bile “pogoršanje vladavine zakona i ljudskih prava”, “ugnjetavanje slobodnih medija” i “pravo na proteste”.

Izvor: Euronews

About The Author