BHT1 I FTV: Kako je sudija Branko Perić izuzeo mišljenje u presudi Fadilu Novaliću i ostalima

Zašto je nebitno to što Dodik negira genocid i poziva na izlazak Srba iz institucija BiH? Zbog čega još nije formirana Federalna vlada? Nova turbulentna sedmica kroz prizmu javnih servisa

BHT1 I FTV: Kako je sudija Branko Perić izuzeo mišljenje u presudi Fadilu Novaliću i ostalima
Foto: Federalna.ba

BHT1: Schmidt upozorava

  1. – 11. april 2023.

MNOGO PRIČE BEZ REZULTATA: Formiranje odnosno neformiranje Federalne vlade i dalje je u fokusu Dnevnika 2 BHT1. Reporterka Adisa Herco donosi temeljit izvještaj kroz javljanje uživo – o krizi koja traje već mjesec dana i o imenovanju čelnika FBiH koji su trebali staviti potpis na prijedlog novog sastava federalne izvršne vlasti. Sjednica Parlamenta FBiH nije mogla donijeti ništa novo jer potpisa sva tri člana, predsjednika i dva potpredsjednika FBiH, još uvijek nema. Prilog Lejle Čeljo također ilustrativno donosi detalje o četiri puna sata rasprave sa samo jednom tačkom dnevnog reda: informacija o odluci i imenovanju nove vlade. I sve bez ikakvog rezultata.

PRESEDAN BRANKA PERIĆA: Nakon što je prilikom izricanja presude Fadilu Novaliću i drugima u predmetu “Respiratori” sudija Branko Perić predstavio svoje izdvojeno mišljenje, Ured disciplinskog tužioca formirao je predmet protiv ovog sudije. Prema Zakonu o krivičnom postupku, glasanje sudija u Sudskom vijeću je tajno, te se izdvojeno mišljenje ne čita, a upravo je izdvojeno mišljenje bilo prezentirano u čitanju presude u slučaju “Respiratori”. BHT1 ispravno donosi prilog o ovoj neuobičajenoj praksi: šta kažu eksperti, a šta javnost o ovom presedanu? Perić je, podsjeća se, prilikom izricanja presude imao drugačije viđenje presude od svojih kolega u ovom predmetu, te je svoje mišljenje obrazložio i poručio kako svaka zloupotreba ne mora biti krivično djelo.

HOĆEMO LI NA ZELENU GRANU? Deblokada institucija i kriza izazvana neformiranjem nove vlade povod su za dobar prilog u Dnevniku o obraćanju visokog predstavnika Christiana Schmidta. U prilogu se propituje sve: reakcije, razlozi krize, prebacivanja loptice na tuđi teren, očekivanja od Schmidta ili pozivi na njegovo nemiješanje, ali zaključuje se da nema naznaka za izlazak iz ove situacije.

Ocjena: 6  

 

FTV: Hoće li biti još suđenja za nedjela iz doba korone?

  1. – 11. april 2023.

O FEDERALNOJ VLADI: Reporterke FTV-a Mima Golubić i Đenita Mešanović izvještavaju sa sjednice Parlamenta BiH, redaju se detalji: od neustavnog zasjedanja, prijedloga rješenja, usvajanja zaključaka i prizivanja Christiana Schmidta pa do napuštanja stranke. Rok za imenovanje vlade je šesti april, ali Dnevnik 2 petog aprila donosi žustru atmosferu s parlamentarne sjednice na kojoj se ništa nije riješilo jer potpredsjednik Federacije Refik Lendo i dalje ne stavlja potpis na dostavljene prijedloge novog sastava Vlade FBiH. Još jedna sjednica u nizu na kojoj se nije riješila krizna situacija niti dobila nova vlada.

SCHMIDT, DODIK, GENOCID: Relativizacija genocida u javnom prostoru odavno je prisutna, ali nakon što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt stavio u zakon da je zabranjeno negirati genocid, javnost je očekivala da će glorifikacija ratnih zločina prestati. Nažalost, Milorad Dodik je ponovo uradio upravo to – negirao genocid, a iz OHR-a upozorili kako nema mjesta za takve izjave. I nikom ništa, niti OHR djeluje konkretno u ovom slučaju niti FTV pravi od toga novinarski prilog.

TRESLA SE GORA… Novo obraćanje Christiana Schmidta o krizi u FBiH. Visoki predstavnik se oglasio, ali to nije bilo očekivano djelovanje i korištenje bonskih ovlasti, već posljednje upozorenje političarima u Federaciji da što prije formiraju izvršnu vlast. Rok za formiranje nove vlade je istekao, vlada u tehničkom mandatu nije u skladu s uobičajenom demokratskom praksom. FTV nastavlja pratiti temu kroz reakcije u domaćoj javnosti kojima dominiraju poznati stavovi stranaka izrečeni već mnogo puta dosad.

Ocjena: 7

KOMPARATIVNA ANALIZA

Turbulentna dešavanja na domaćoj sceni dominiraju dnevnicima oba javna servisa. FTV izvještava: “Ko o čemu, Dodik o otcjepljenju! Ubjeđuje Hrvate da sa Srbima jednokratno napuste institucije Bosne i Hercegovine. Pozvani šute, koalicioni partneri reaguju.” FTV zaključuje da stavovi političkih aktera nikad nisu bili udaljeniji, a analitičari ukazuju na to da se radi o borbi za ostanak na vlasti. BHT1 donosi priloge o Schmidtu i očekivanjima domaćih političkih aktera od Ureda visokog predstavnika, te da dobro upućeni kažu da je i sam Schmidt zbunjen postojećom situacijom.

Hoće li političari postići dogovor oko Vlade Federacije ili će rješenje nametnuti visoki predstavnik? Prema izvještavanju FTV-a, Nermin Nikšić se nada Schmidtu nakon Uskrsa: “Bilo bi čudo da se mi u međuvremenu sami dogovorimo”, a Refik Lendo akciju najavljuje do Bajrama: “Ja ću ovih dana, do Bajrama, nastojati da iniciram sastanak s Lidijom Bradara i Igorom Stojanovićem i da konačno okončamo ovaj dio.” Uz ove ključne momente koji dominiraju centralnim informativnim emisijama, oba servisa daju svoj doprinos izvještavajući o Uskrsu, donoseći priče o novoj stranci na političkoj sceni BiH – Narodnom frontu Jelene Trivić, ali i o novim tenzijama na Bliskom istoku između Izraela i Palestine.

Plus sedmice

BHT1 

Odličan prilog na BHT1 koji je zapravo novinarska reakcija na slučaj “Respiratori”. Naime, nakon presude u slučaju nabavke respiratora u Federaciji BiH, javnost s pravom pita što je sa drugim sumnjivim nabavkama za koje postoje desetine prijava. Kada je riječ o Republici Srpskoj, pred sudom se jedino nalaze optuženi u slučaju nabavke maski putem Instituta za javno zdravstvo. Puno izjava, puno sugovornika, dobro istražena tema sa detaljima koje je i javnost zaboravila, a koji su nam bili sporni tokom prve dvije godine pandemije.

FTV

Uskršnje svetkovine potpuno dominiraju prvim minutama Dnevnika 2 tog devetog aprila. Pored obraćanja pape Franje i prenošenja njegovih riječi gradu i svijetu, tu je i prilog koji ilustrativno govori o Uskrsu, vjeri, tradiciji, s tuzlanskom porodicom Jukić. Uživo iz Tuzle izvještava reporterka Mirela Čanović, koja donosi lijep prilog o  Kaji i Blašku Jukiću, koji uz Uskrs slave i 50 godina braka. Sveukupno skoro 20 minuta Dnevnika posvećeno Uskrsu.

Minus sedmice

BHT1

BHT1 odlučuje da u priču o Federalnoj vladi uključi i predsjednika susjednog entiteta: situaciju u FBiH i sagu o formiranju izvršne vlasti komentarisao je i Milorad Dodik, izjavivši kako se kriza prenosi na nivo BiH, koju ocjenjuje kao duboko nefunkcionalnu i promašenu zemlju, te su Srbi u lošoj poziciji u tom entitetu, a da u FBiH vlada podanički mentalitet. I zašto je ovaj prilog/informacija emitovan? Šta nam je trebao reći? Da je ovo redanje Dodikovih izjava imalo neku reakciju, da smo dobili paralelu FBiH i RS-a u kontekstu boljeg života “tamo” i “ovdje”, pa da dobijemo zaokruženu priču, možda bi umetanje stavova jednog političkog aktera u Dnevnik BHT1 i imalo smisla.

FTV

Nakon što je zbog slučaja “Respiratori” osuđen Fadil Novalić, on ipak ostaje na funkciji federalnog premijera, jer zakon ne nalaže da se ostavka podnese do pravomoćne presude. Nažalost, osim izjave Vehida Šehića o tome kako se sada očekuje žalbeni postupak, te da je zapravo najveći problem nedostatak političke odgovornosti, nemamo nikakav dublji i temeljitiji odnos prema jednoj nesvakidašnjoj situaciji.

About The Author