Obilježeno 78. godina postojanja Radiotelevizije Bosne i Hercegovine

Radio Sarajevo, čiju tradiciju danas baštine Radio i Televizija Bosne i Hercegovine, bio je početak razvoja elektronskih medija i funkcije Javnog servisa u BiH

Obilježeno 78. godina postojanja Radiotelevizije Bosne i Hercegovine

Prije 78 godina 10. aprila počelo je emitiranje radio programa u Bosni i Hercegovini. To je bila prva radio stanica u Bosni i Hercegovini. I danas se 10. april obilježava kao dan Radio-televizije Bosne i Hercegovine, koja je pravni slijednik nekadašnje RTV Sarajevo.

Desetog aprila 1945. godine, četiri dana nakon što je Sarajevo oslobođeno od okupatora, uz pomoć zarobljene njemačke radio stanice, prvi put se oglasio Radio Sarajevo.

“Smrt fašizmu, sloboda narodu. Ovdje Radio Sarajevo”, prve su riječi koje je u eter izgovorio Đorđe Lukić Cigo, prvi spiker i tehničar Radio Sarajeva, koji je popravio uništenu radijsku opremu koju su za sobom ostavili okupatori. Televizija Sarajevo počinje emitiranje programa 1969. godine.

Ova godišnjica značajan je datum u historiji bosanskohercegovačkog novinarstva i razvoja elektronskih medija. Radio Sarajevo, čiju tradiciju danas baštine Radio i Televizija Bosne i Hercegovine, bio je početak razvoja elektronskih medija i funkcije Javnog servisa u BiH.

Historijat elektronskih medija u Bosni i Hercegovini započeo je 10. aprila 1945. kada je Radio Sarajevo startao sa emitiranjem. Prva televizijska emisija iz studija TV Sarajevo emitirana je 1961. godine. U tom periodu, RTV Sarajevo je bila ravnopravna članica Jugoslovenske radiotelevizije (JRT).

U oktobru 1991. godine, RTV Sarajevo je transformirana u RTV BiH, kao javno preduzeće. Nakon raspada Jugoslavije, RTV BiH izlazi iz JRT-a, a od 1. januara 1993. godine postaje aktivna članica Evropske radiodifuzijske unije (EBU).

Radiotelevizija Bosne i Hercegovine je nezavisni javni emiter na nivou države Bosne i Hercegovine, koji proizvodi i emitira domaći i međunarodni radijski i televizijski program, kao i multimediju za javnost u demokratskoj, multinacionalnoj, multikulturalnoj i pluralističkoj državi BiH, navedeno je iz BHRT-a.

Izvor: BHRT

About The Author