Google slavi 25. rođendan

Osnovali su ga Sergey Brin i Larry Page

Google slavi 25. rođendan
Foto: TNW

Pretraživački div Google danas slavi svoj 25. rođendan uz poseban doodle. Google Inc. osnovan je 4. septembra, ali već više od desetljeća rođendan slavi 27. septembra. Stoga danas podsjećaju na niz uspomena i izložili su različite crteže kako bi obilježili godišnjicu.

Današnji Google Doodle dolazi s GIF-om koji pretvara “Google” u “G25gle”. Tehnološka kompanija je rekla da ovaj dan koristi kao “vrijeme za razmišljanje” dok je okrenuta budućnosti.

– Današnji Doodle slavi 25. godišnjicu Googlea. I dok smo ovdje u Googleu orijentirani prema budućnosti, rođendani također mogu biti vrijeme za razmišljanje. Prošetajmo stazom sjećanja da naučimo kako smo rođeni prije 25 godina”, napisao je Google u svom blogu.

Google su osnovali Sergey Brin i Larry Page koji su se upoznali na programu informatike Univerziteta Stanford devedesetih. Ubrzo su shvatili da dijele sličnu viziju – učiniti World Wide Web pristupačnijim mjestom. Neumorno su radili iz studentskih soba kako bi razvili prototip za bolju tražilicu.

– Kako su značajno napredovali na projektu, operaciju su preselili u Googleov prvi ured – unajmljenu garažu. 27. septembra 1998. godine službeno je rođen Google Inc. – napisali su u blogu.

Prvi Google Doodle pojavio se nedugo nakon Googlea. Bilo je jednostavno čovječuljak iznad loga tražilice. Od tada je stvoreno više od 5.000 jedinstvenih Google Doodle crteža, od Valentinova do godišnjice sladoleda 2011. godine. Sada je tim inženjera i ilustratora, zvanih doodleri, odgovoran za razne Google Doodle crteže.

Naglašavaju da se mnogo toga promijenilo od 1998. godine, ali misija kompanije ostala je ista – “organizirati svjetske informacije i učiniti ih univerzalno dostupnima i korisnima”.

Zahvaljujući korisnicima što su se “razvijali s nama u proteklih 25 godina”, Google je dodao: “Jedva čekamo da zajedno vidimo gdje nas budućnost vodi”.

Trenutni izvršni direktor Googlea je Sundar Pichai, koji je prošlog mjeseca napisao poruku za obilježavanje rođendana kompanije, osvrnuo se na put firme, njenu ulogu u transformaciji tehnologije i put prema budućnosti.

Izrazio je zahvalnost korisnicima, zaposlenicima i partnerima koji su bili dio Googleovog uspjeha. Također je izrazio zahvalnost za stalni izazov za inovacije i predanost bivših i sadašnjih zaposlenika Googlea.

Pichai je također istaknuo važnost inovacija i prilagođavanja. Priznao je da je ono što se nekada smatralo izvanrednom tehnologijom brzo postalo uobičajeno jer su se granice nastavile pomjerati.

Među brojnim stvarima koje je Google donio svijetu, poznat je po operativnom sistemu za pametne telefone s otvorenim pristupom, Android, koji se sada naširoko koristi, a također je poprimio različite oblike i izglede.

Iako je Google kompanija koja je svijetu donijela pristupačan internet, ljudi koji stoje iza njega nisu zaboravljeni. Iz renomiranih podatkovnih centara, brazilski inženjer Luiz André Barroso dao je svijetu računarstvo u oblaku koje je oblikovalo ono što je Google sada.

Izvor: NDTV/TechTimes

About The Author