BH novinari zatražili javno izvinjenje ministra Jozića novinarki BIRN-a

Obraćanje novinarki na uvredljiv i ponižavajući način, posebno u kontekstu njenog spola i godina narušava dignitet funkcije ministra pravde

BH novinari zatražili javno izvinjenje ministra Jozića novinarki BIRN-a

Upravni odbor Udruženja BH novinari pridružio se zahtjevu Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) za javnim izvinjenjem federalnog ministra pravde Mate Jozića zbog njegovog krajnje neprimjerenog ponašanja prema novinarki te medijske kuće.

Radeći priču o nabavci automobila u javnim institucijama, polovinom novembra prošle godine novinarka BIRN-a BiH Aida Trepanić nazvala je ministra Matu Jozića zbog izjave, ali on ju je tokom razgovora vrijeđao, upotrebljavao pogrdne izraze i obraćao joj se izuzetno povišenim tonom, ne dozvoljavajući joj da postavi pitanje niti da razgovara s njim.

Kako navode iz redakcije BIRN-a, Jozić je tokom razgovora, između ostalog, pitanja novinarke nazvao „glupima“, te ju je bez ikakvog povoda pitao i za njene godine.

Uredništvo BIRN-a BiH je uputilo zahtjev za javno izvinjenje kabinetu Jozića, a o incidentu su pisali i federalnom premijeru Fadilu Novaliću. Međutim, do danas nisu dobili odgovore tih institucija.

Upravni odbor Udruženja BH novinari smatra da je ponašanje ministra Jozića tokom razgovora sa novinarkom BIRN-a BiH potpuno neprofesionalno i neprihvatljivo za javnog zvaničnika koji je obavezan odgovoriti na pitanja od javnog interesa u što svakako spada i nabavka službenih automobila, odnosno način na koji se troši budžetski novac.

– S obzirom da su novinari u Bosni i Hercegovini već navikli na netransparentnost predstavnika institucija vlasti, ministar Jozić je mogao i odbiti da odgovori ili komentira spornu temu – navode iz udruženja.

Međutim, obraćanje novinarki koja je samo radila svoj posao na uvredljiv i ponižavajući način, posebno u kontekstu njenog spola i godina je nedopustivo i narušava dignitet funkcije ministra pravde.

Iz Udruženja BH novinari stoga je zatražena urgencija premijera Novalića i zvanično izvinjenje ministra Jozića novinarki Aidi Trepanić i redakciji BIRN-a BiH, koji je jedan od najuglednijih istraživačkih medija u Bosni i Hercegovini i čiji su profesionalni novinari i urednici godinama nagrađivani za svoje priče.

Izvor: Udruženje BH novinari

About The Author