Na drugu godišnjicu ubistva Abu Akleh, novinari traže pravdu

Nedostatak odgovornosti za ubistvo novinarke Al Jazeere odražava obrazac nekažnjivosti u izraelskim napadima na medije

Na drugu godišnjicu ubistva Abu Akleh, novinari traže pravdu

U posljednjih 214 dana Izrael je ubio 142 novinara u Gazi, otprilike jednog svakih 36 sati. Zapanjujući broj poginulih čini rat najsmrtonosnijim sukobom za novinare u modernoj historiji, ali aktivisti kažu da slučaj renomirane novinarke Al Jazeere Shireen Abu Akleh, državljanke Sjedinjenih Američkih Država, naglašava činjenicu da je Izrael nekažnjeno ubijao novinare mnogo prije aktuelnog rata.

U subotu se navršila druga godišnjica njezine smrti nakon što su je ustrijelile izraelske snage dok je izvještavala na okupiranoj Zapadnoj obali 11. maja 2022. godine. Nedostatak odgovornosti za njezino ubistvo pomogao je da se utre put neobuzdanim izraelskim zlostavljanjima koja se događaju u Gazi, rekao je Yousef Munayyer, voditelj programa Palestina/Izrael u Arapskom centru Washington DC.

– Ono što smo vidjeli da Izrael radi u smislu ubijanja rekordnog broja novinara u Gazi direktno je povezano s nedostatkom odgovornosti za ubistvo Shireen. Ako možete ubiti američku državljanku koja je bila jedna od najpoznatijih novinara u arapskom svijetu, pred kamerama i izvući se s tim, to šalje vrlo jasnu poruku o tome što je dopustivo – rekao je Munayyer za Al Jazeeru.

Odjevena u plavi prsluk s natpisom “press”, Abu Akleh je ubijena dok je pokrivala izraelski napad u Jeninu, gradu u sjevernom dijelu Zapadne obale. U početku je tadašnji izraelski premijer Naftali Bennett lažno je optužio palestinske borce da su pucali na nju – što je tvrdnja koju su nezavisni izvještaji brzo opovrgnuli.

Odmah nakon pucnjave u Abu Akleh, administracija američkog predsjednika Joea Bidena pozvala je na odgovornost, rekavši da “oni koji su odgovorni za ubistvo Shireen trebaju biti procesuirani u najvećoj mjeri zakona”.

No, Washington je promijenio svoje stavove nakon što je Izrael priznao da su njegovi vojnici ubili Abu Akleh i odbacio incident kao nesreću, odbijajući otvoriti krivičnu istragu. Do septembra 2022. godine SAD je odustao od zahtjeva da se počinitelji krivično gone.

Washington je također odbacio pozive na nezavisnu istragu incidenta, tvrdeći da Izrael ima funkcionalne institucije sposobne istražiti slučaj.

Ali palestinski zagovornici prava već dugo govore da Izrael rijetko goni vlastite vojnike za zlostavljanje i da mu ne treba vjerovati da će provesti istragu u vlastitim redovima. Prema Munayyeru Bidenova administracija utrla je put Izraelu da dopusti da ubistva padnu u zaborav.

Čak i kada je Al Jazeera proslijedila slučaj Abu Akleh Međunarodnom krivičnom na istragu, SAD su se javno usprotivile uplitanju suda, ponavljajući svoj stav da bi Izrael sam trebao preuzeti stvar u svoje ruke.

Bidenova administracija također nije osudila izraelski napad na pogrebnu povorku za Abu Akleh u Jeruzalemu, pri čemu su naoružani časnici palicama pretukli oni koji su nosili njeno tijelo.

Bez smislene odgovornosti za ubistvo Abu Akleh, izraelski napadi na slobodu medija pogoršali su se s izbijanjem rata u Gazi.

Reporteri bez granica ubistvo Abu Akleh nazvali su “poglavljem u priči o izraelskom nemilosrdnom napadu na kanal Al Jazeera”. Također su osudili upornu “nekažnjivost” za ubijanje novinara, uključujući i rat u Gazi koji je u toku.

– Ovaj obrazac ugrožava živote novinara širom svijeta i pravo javnosti na slobodne, nezavisne i pluralističke informacije – rekao je Jonathan Dagher, voditelj RSF-ovog ureda za Bliski istok.

Porodica Abu Akleh potaknula je SAD da traži odgovornost za njezinu smrt, sastajući se sa zakonodavcima i dužnosnicima i javno govoreći o tom problemu.

– Čini se da su protekle dvije godine prošle vrlo brzo, ali nažalost dvije godine kasnije još uvijek nemamo pravde, još uvijek nemamo odgovornosti – kazala je Lina Abu Akleh, nećakinja ubijene novinarke, na događaju u Washingtonu ove sedmice.

Krajem 2022. godina nekoliko je novinskih izvještaja naznačilo da je Federalni istražni ured (FBI) otvorio vlastitu istragu incidenta. Ali Ministarstvo pravosuđa, koje nadzire ured, odbilo je potvrditi da takva istraga postoji. Odbor za zaštitu novinara (CPJ) pozvao FBI na transparentnost u vezi s navodnom istragom.

– Vrijeme je da prekinemo s dugogodišnjom izraelskom nekažnjivošću ubistava novinara, koja su se samo umnožila u ratu između Izraela i Gaze. FBI mora otkriti vremenski okvir za završetak svoje istrage, a Izrael mora sarađivati s istragom FBI-a i svakom budućom istragom ICC-a – rekao je programski direktor CPJ-a Carlos Martinez de la Serna.

Prošle godine, na prvu godišnjicu ubistva Abu Akleh, CPJ je objavio izvještaj u kojem se detaljno opisuje kako su izraelske snage ubile 20 novinara u prethodna dva desetljeća, te su takvim ponašanje nazvali “obrascem”.

Čini se da se taj obrazac nekažnjivosti intenzivirao s ratom u Gazi. Ali zagovornici novinarskih prava kažu da će se nastaviti zalagati za pravdu za Abu Akleh, posebno kako raste broj kršenja slobode medija u Izraelu.

Izvor: Al Jazeera

About The Author