RSF: Sigurnost Avdića ugrožena nakon što je Konaković objavio video snimak

RSF podsjeća vlasti u Bosni i Hercegovini na njihovu dužnost zaštite novinara

RSF: Sigurnost Avdića ugrožena nakon što je Konaković objavio video snimak

Reporteri bez granica (RSF) ocijenili su da je sigurnost bosanskohercegovačkog novinara Avde Avdića koji je otkrio navodne veze između organiziranog kriminala i ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića ugrožena je snimkom koju je ovaj političar objavio kako bi ga diskreditirao.

– RSF podsjeća vlasti u Bosni i Hercegovini na njihovu dužnost zaštite novinara – naveli su Reporteri bez granica na X-u.

Šef bh. diplomatije na svom Facebook profilu objavio je video materijal u kojem se koriste različite objave i isječci iz intervjua koji je Avdić dao u podcastu Klixa, au kojem je govorio o narko klanu TiTo i Dino protiv kojeg se u BiH vodi istraga.

Vido snimak profesionalno diskreditira Avdića te ga je na taj način izložio sigurnosnim rizicima, ocijenili su ranije iz Udruženja BH novinari.

– Konaković je putem Facebooka podijelio video kojim se pokušava potpuno dehumanizirati Avdo Avdić, u kojem se predstavlja kao čovjek nedostojan bilo kakvog poštovanja i prema kojem se potiče mržnja – naveli su iz Udruženja.

Uz objavu ovog videa Konaković je dodao komentar „odličan kratki film“.

– Avdo Avdić protiv Avde Avdića. Nepoznati autor je koristio tekstove novinara Avdića i dijelove njegovog gostovanja na portalu Klix. Nema sada stajanja, ova priča mora ići do kraja – napisao je Konaković.

About The Author