Na BH Radiju 1 Dan žalosti, urednici zatražili objašnjenje

Poslovni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine ističe da je direktor BH Radija 1 Dejan Kerleta samostalno donio odluku da se program BH Radija prilagodi odluci RS-a

Na BH Radiju 1 Dan žalosti, urednici zatražili objašnjenje

 

BH radio 1 danas emitira ozbiljnu muziku zbog Dana žalosti u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska. No, ova odluka je izazvala veliki broj negodovanja i ogorčenosti javnosti, ali i uposlenika.

Naime, kako je rečeno za portal N1 menadžment je donio odluku da program bude prilagođen Danu žalosti, kojeg je Vlada Republike Srpske proglasila povodom situacije na Kosovu.

Izvor poznat N1 rekao je da je bilo burno i na redakcijskom sastanku nakon što se dugogodišnji urednik Amir Sužanj ogradio od ovakvog postupka.

Sužanj je danas na kolegiju istaknuo da želi pojašnjenje na osnovu čega je donesena ova odluka te da li generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović ima bilo kakve veze sa tim. Kazao je i da ne želi biti igračka u rukama propagande predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Oglasio se i Poslovodni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine, koji inače rukovodi radom BHRT-a, navodeći u saopćenju da nije donio nikakvu odluku da se danas proglasi dan žalosti, odnosno prilagodi program na nivou svih platformi BHRT-a.

– Do sada se nikada nije desilo niti je praksa da samo jedan medij unutar BHRT-a donosi pojedinačno odluku o ovako važnom programskom stavu kao što je proglašenje dana žalosti – naglasili su.

Ističu da je u ovom slučaju direktor BH Radija 1 Dejan Kerleta samostalno, bez ikakvih konsultacija sa Poslovodnim odborom odnosno generalnim direktorom BHRT-a donio odluku da se program BH Radija prilagodi danu žalosti kojeg je proglasila Vlada Republike Srpske.

– Ovakve jednostrane i neusaglašene odluke su štetne za BHRT jer predstavljaju grubu politizaciju uređivačke politike javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine koji se uvijek vodio visokim profesionalnim standardima – saopćili su.

Poslovodni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine stoga je van snage stavio jednostranu odluku direktor BH Radija 1 Dejana Kerlete o prilagođavanju programa Radija danu žalosti.

Izvor: N1

About The Author