Dodik prvi podnio krivičnu prijavu za klevetu

Podnošenje prijave potvrdio je strah javnosti da je cilj izmjena zakona ugušiti javnu riječ krivičnim progonom

Dodik prvi podnio krivičnu prijavu za klevetu
Foto: RTRS

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prvi je u Banjoj Luci iskoristio nedavno usvojene izmjene Krivičnog zakona Republike Srpske i podnio krivičnu prijavu za klevetu.

Sporne izmjene zakona su usvojene uprkos protivljenju domaće javnost i međunarodnih institucija i stupile su na snagu prije mjesec dana.

Podnošenje prve krivične prijave potvrdio je strah javnosti da je cilj izmjena zakona da uguši javnu riječ krivičnim progonom, piše Capital.

U Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka su potvrdili da su od stupanja na snagu posljednjih izmjena i dopuna Krivičnog zakona RS, zaprimili jednu prijavu.

– Prijavu je dostavilo Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, odnosno Služba predsjednika RS, protiv nepoznate osobe za krivično djelo kleveta – naveli su iz tužilaštva bez otkrivanja drugih detalja.

Narodna skupština Republike Srpske je 20. jula usvojila izmjene i dopune Krivičnog zakona RS i nakon dvije decenije u javni prostor vratila krivično djelo klevete.

Na štetnost ovog zakona upozoravali su novinari te predstavnici civilnog društva brojni advokati i drugi građani koji su bili ujedinjeni u stavu da su ova rješenja pogubna za slobodu govora.

Isticali su da je usvajanjem izmjena ovog zakona otvoren veliki poligon za zloupotrebu političkih struktura prema istraživačkim novinarima, aktivistima i svima onima koji se usude kritizirati postupke predstavnika vlasti.

Nedavno je pravni tim kojeg je angažirala medijska zajednica predao Ustavnom sudu Republike Srpske inicijativu za ocjenu ustavnosti izmjena Krivičnog zakona kojim se kriminalizira kleveta.

Inicijativom koju su pripremili advokati Aleksandar Jokić i Jovana Kisin Zagajac, su Udruženje Umbrella i portal CAPITAL, se traži ocjena ustavnosti članova 208a. i 208b. Krivičnog zakona Republike Srpske. Prvi član kriminalizira klevetu, a drugi iznošenje ličnih i porodičnih prilika.

Izvor: Capital

About The Author