Turski odbor za tržišnu konkurenciju kaznio Metu s 18,6 miliona dolara

Kompanija je imala dominantan položaj u uslugama društvenog umrežavanja i online video oglašavanju

Turski odbor za tržišnu konkurenciju kaznio Metu s 18,6 miliona dolara

Tursko tijelo za tržišnu konkurenciju kaznilo je matičnu kompaniju Facebooka, Metu s 18,63 miliona dolara zbog kršenja zakona o tržišnoj konkurenciji.

Kompanija je imala dominantan položaj u uslugama društvenog umrežavanja i online video oglašavanju te je ometala konkurenciju spajanjem podataka prikupljenih putem svojih osnovnih usluga Facebooka, Instagrama i WhatsAppa, navodi se u saopćenju turskih vlasti.

Glasnogovornik Mete rekao je da se kompanija ne slaže s nalazima istrage, tvrdeći da tehnološki div štiti privatnost korisnika i ljudima pruža transparentnost i kontrolu nad njihovim podacima, te dodao da će “razmotriti sve opcije”.

Tursko tijelo za tržišnu konkurenciju saopćilo je da Meta mora djelovati kako bi ponovno uspostavila konkurenciju na tim tržištima i pripremiti godišnje izvještaje o koracima koje će poduzeti u sljedećih pet godina. Rečeno je da se kazna temelji na prihodima kompanije u 2021. godini i da kompanija može uložiti žalbu na odluku u roku od 60 dana.

Godine 2021. tijelo za tržišnu konkurenciju pokrenulo je istragu protiv WhatsAppa, a potom i Facebooka nakon što je aplikacija za razmjenu poruka zatražila od korisnika da pristanu na to da Facebook prikuplja korisničke podatke kao što su telefonski brojevi i lokacije, što je promjena koja je uvedena globalno.

Društvene medijske kompanije bile su u središtu pažnje u Turskoj, koja je prošle sedmice usvojila zakon prema kojem bi novinari i korisnici društvenih medija bili osuđeni na zatvorske kazne do tri godine zbog širenja materijala koji se smatra “dezinformacijama”.

Analitičari kažu da se društvene mreže vjerovatno neće u potpunosti pridržavati zakona, koji od njih zahtijeva uklanjanje takvog materijala i dijeljenje korisničkih podataka s vlastima.

Izvor: Reuters

About The Author