Uberov zviždač poziva Evropu da se pozabavi ‘nedemokratskom’ moći tehnoloških kompanija

Mnoštvo dokumenata kompanije otkrilo je da je Uber kršio zakon, prevario policiju, iskorištavao vozače i potajno lobirao kod vlada širom svijeta

Uberov zviždač poziva Evropu da se pozabavi ‘nedemokratskom’ moći tehnoloških kompanija

Zviždač koji je otkrio kako je Uber kršio zakon i potajno lobirao kod vlada širom svijeta pozvao je evropske zakonodavce da preuzmu “neproporcionalnu” i “nedemokratsku” moć koju imaju tehnološke kompanije.

Govoreći pred odborom zastupnika u Evropskom parlamentu Mark MacGann koji je bio Uberov glavni lobist u Evropi, rekao je da su prakse kompanije za pozivanje taksija “granično nemoralne”, podsjetivši da su rukovoditelji morali lobirati i ušutkati vozače u pravnim sporovima.

MacGann je rekao kako se nada da će njegovo svjedočenje pomoći zastupnicima da shvate zašto “davanje neproporcionalne ovlasti golemim tehnološkim platformama u zakonodavstvu riskira slamanje socijalne pravde” koju su zastupnici Evropskog parlamenta nastojali braniti.

Bivši Uberov lobist također je pozvao evropske zakonodavce da osiguraju bolju zaštitu vozača zbog nacrta zakona koji su razmatrali zastupnici Evropskog parlamenta i ministri Evropske unije.

EU raspravlja o prijedlozima koji bi zahtijevali da kompanije koje se bave velikom ekonomijom osiguraju radnicima minimalnu plaću, pristup plaćama za bolovanje i godišnji odmor. To bi također prebacilo teret dokazivanja radnog statusa na kompanije, a ne na pojedince koji za njih rade.

MacGann je rekao da bi bilo nepravedno da se od vozača traži da angažiraju skupe advokate i idu na radne sudove kako bi dokazali da su zaposlenici. “Finansijski teret mora biti na onima koji si to mogu priuštiti, što znači platformske tvrtke, a ne vozači”, rekao je. “Kompanije poput Ubera imaju toliko novca da vas udave u pravnim troškovima”, rekao je.

Govoreći za Guardian nakon saslušanja, MacGann je rekao da bi želio pomoći drugim zviždačima da progovore o nedjelima u vladinim ili privatnim kompanija.

Svjedočeći, rekao je da je njegovo iskustvo zviždača bilo “vrlo teško” i usamljeno. Dvaput je pokušao podijeliti svoja iskustva s izabranim dužnosnicima, rekao je, imenovavši gradonačelnika Londona, Sadiqa Khana, i Odbor za zapošljavanje i socijalna pitanja Evropskog parlamenta – iste one europarlamentarce kojima se obratio u utorak.

Kad ga niko nije prihvatio, Guardianu je predao 124.000 dosjea kompanije, koji su podijeljeni medijskim organizacijama širom svijeta putem Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara.

MacGann je bio Uberov šef javne politike između 2014. i 2016. godine, mjesto koje ga je dovelo do najviših ešalona moći u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Rusiji. Nadgledao je Uberove pokušaje da uvjeri vlade da promijene propise o taksi prijevozu i stvore povoljno poslovno okruženje za kompaniju iz Silicijske doline.

Mnoštvo dokumenata kompanije otkrilo je kako je Uber kršio zakon, prevario policiju, iskorištavao vozače i potajno lobirao kod vlada širom svijeta. Također je otkriveno kako je Uber koristio “kill switch” kako bi spriječio policiju i regulatore u pristupu podacima kompanije tokom racija u njegovim uredima u šest zemalja.

Izvor: The Guardian

About The Author