Tegeltija namjerava otvoriti sjednice Vijeća ministara za novinare

Smatra da se javnost ne smije imati sumnju u to šta se događa iza zatvorenih vrata sale u kojoj se održavaju sjednice

Tegeltija namjerava otvoriti sjednice Vijeća ministara za novinare

Sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, kao najvišeg izvršnog tijela u zemlji odnosno državne Vlade, do sada su bile zatvorene za javnost. Imajući u vidu da se na tim sjednicama donose izuzetno važne odluke novinari su bili prisiljeni čekati ispred zgrade državnog parlamenta jer im se rijetko dozvoljavalo da uđu u zgradu.

Kao opravdanje za to na ulazu službe parlamenta su im davale objašnjenje da su sjednice zatvorene za javnost te da ih ne mogu pustiti unutra.

Novoimenovani predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija sada to ima namjeru promijeniti i otvoriti sjednice za prisustvo medija kako niko ne bi sumnjao u ono što se iza tih vrata dešava.

No, danas nakon imenovanja novog saziva Vijeća ministara pojašnjava da je u pitanju njegov stav te da o tome još uvijek nije razgovarao sa ostalim članovima državne Vlade.

Na pres-konferenciji nakon prvog sastanka novog i starog saziva Vijeća ministara, Tegetija je  novinarima pojasnio i to da je dobio obavještenje od generalnog sekretara da za medijsko praćenje sjednica tog tijela nema tehničkih uvjeta.

– Ukoliko to bude jedini problem mi ćemo riješiti pitanje sredstava kako bi se tehnički osposobila sala u kojoj se održavaju sjednice za praćenje novinara – dodao je.

Opredjeljenja je, kaže, da Vijeće ministara bude operativno te da sjednice kratko traju, ali i da budu mjesto donošenja odluka, a ne mjesto nepotrebnih političkih rasprava.

– Vijeće ministara BiH ne smije biti mjesto političkog sukobljavanja i svi nesporazumi koji postoje između političkih partija, lidera ili pozicije i opozicije ne smiju se prenositi u Vijeće ministara te da to bude mjesto blokade – naglasio je.

Kako je zaključio, otvorenost sjednica za javnost trebala bi doprinijeti upravo sprečavanju blokada u radu zbog bilo kakvih političkih rasprava.

About The Author