Mladen Obrenović dobitnik novinarske nagrade za doprinos društvenoj koheziji

Novinarsku nagradu za Srbiju dobila je Una Sabljaković, dok je Svetlana Đokić dobitnica nagrade za Crnu Goru

Mladen Obrenović dobitnik novinarske nagrade za doprinos društvenoj koheziji
Foto: N1

Novinar Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Mladen Obrenović dobitnik je nagrade u oblasti izvještavanja o temama kojima se podržava unapređenje dijaloga i društvene kohezije unutar i između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, za priču o Balkanskoj kozačkoj vojsci.

Priznanja novinarima dodijeljena su na ceremoniji tokom regionalne konferencije programa “Dijalog za budućnost (DFF): Unapređenje dijaloga i društvene kohezije u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Republici Srbiji i između njih”, koja je ove godine održana online.

Kriterij za nominaciju bile su teme koje su se bavile pitanjima društvene kohezije i dijaloga unutar i između građana Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije.

Ovogodišnji žiri sastojao se od tri člana: Kristina Ljevak iz BiH, Lidija Vujačić iz Crne Gore i Galeb Nikačević iz Srbije.

Profesorica antropologije na Univerzitetu Crne Gore Lidija Vujačić kazala je da je Obrenović problematizirao vrlo aktuelnu temu s političkog i ideološkog, i s kulturološkog šireg aspekta, te objasnila da se u priči radi o stranim utjecajima i njihovim efektima.

Priča “Balkanska kozačka vojska – poveznica za veterane ratova u Ukrajini i BiH” govori o grupi proruskih Kozaka koji sebe nazivaju vojskom te u zemljama Balkana okupljaju veterane ratova u Bosni i Hercegovini i ukrajinskoj regiji Donbas. Obrenović je istraživao kako na Balkanu djeluje grupa čijom centralnom organizacijom u matičnoj zemlji počasno predsjedava sam ruski predsjednik.

Obrenović je kazao da je na ovoj priči radio tri mjeseca i da je ona u nekim segmentima bila vrlo zahtjevna, te da se “radilo o dubokom kopanju po mnogim tajnama i mnogim stvarima koje ne bi htjele ili njihovi akteri ne žele da se to otkrije”.

– I sada ovo nekako osjećam kao nagradu za neko dosadašnje djelo –  kazao je Obrenović.

Novinarsku nagradu za Srbiju dobila je Una Sabljaković, čija se priča bazirala na institucionalnoj nevidljivosti žena žrtava seksualnog nasilja u ratu, koje se, nakon traume u ratu, u miru suočavaju sa sekundarnom intimizacijom i stigmom.

Svetlana Đokić, dobitnica je nagrade za Crnu Goru, za temu o transnacionalnom problemu organiziranog kriminala s fokusom na problem trgovine ljudima.

Zajednički regionalni program “Dijalog za budućnost (DFF): Unapređenje dijaloga i društvene kohezije u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Republici Srbiji i između njih”, proveli su UNDP, UNICEF i UNESCO, uz podršku Fonda UN-a za izgradnju mira.

Inicijativa je pokrenuta 2014. godine u BiH, nakon razgovora između generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) i Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Tokom Samita “Brdo-Brijuni u Budvi” (Crna Gora), održanog 2015. godine, lideri regiona prepoznali su ovaj projekat i podstakli njegovo širenje na Jugoistočnu Evropu.

Regionalni zajednički program DFF-a doprinosi ostvarivanju “Agende 2030”, a posebno ostvarivanju četiri cilja nabrojana među ciljevima održivog razvoja, kao što su kvalitetno obrazovanje, ravnopravnost spolova, održivi gradovi i zajednice te mir, pravda i jake institucije.

Program ima za cilj pružanje podrške u kolektivnom identificiranju pitanja koja imaju uticaja na sve građane i dodatno doprinose unapređenju interakcije i saradnje između grupa.

Izvor: BIRN

About The Author