Brazilski predsjednik morat će platiti odštetu novinarki

U januaru je novinarka dobila gotovo identičan slučaj protiv predsjednikova sina Eduarda, koji je član parlamenta u donjem domu Kongresa u Brazilu

Brazilski predsjednik morat će platiti odštetu novinarki

Brazilski sud naložio je predsjedniku te zemlje Jairu Bolsonaru da isplati novčanu naknadu nakon što je objavio ponižavajuće komentare o novinarki.

On je prošle godine sugerirao da je Patrícia Campos Mello ponudila seks izvoru kako bi dobila negativne informacije o njemu, a sudac je kazao da su primjedbe Bolsonara naštetile novinarki.

Predsjedniku je naloženo da joj isplati odštetu od 3.500 dolara, ali on ima mogućnost da uloži žalbu na tu odluku suda.

Na Twitteru je Campos Mello, nagrađivana reporterka brazilskih dnevnih novina Folha de S.Paulo, rekla da je ova odluka “pobjeda svih žena”.

Grupa Novinari protiv uznemiravanja rekla je da je presuda označila “veliki dan” za novinarke i profesionalno novinarstvo u Brazilu.

Bolsonaro, desničarski predsjednik koji je na toj funkciji od januara 2019. godine, i poznat je po neprijateljstvu prema novinarima koji su kritizirali njegovu upravu.

Campos Mello pokrenula je parnicu protiv njega kao odgovor na komentare iz februara 2020. godine.

U svom izvještaju o primjedbama, novine Folha optužile su Bolsonara da je seksualnim nagovještajem vrijeđao Campos Mello.

Campos Mello je napisala niz istražnih izvještaja o grupi koja je WhatsAppom pojačala kampanju Bolsonara ocrnjujući njegove suparnike uoči predsjedničkih izbora 2018. godine.

U januaru je Campos Mello dobila gotovo identičan slučaj protiv predsjednikova sina Eduarda, koji je član parlamenta u donjem domu Kongresa u Brazilu.

U videozapisu na YouTubeu u maju prošle godine sugerirao je da je novinarka “pokušala zavesti” izvor zbog štetnih informacija protiv njegovog oca.

Sudac je rekao da su komentari napad na novinarsku čast i naložio sinu Bolsonara da joj plati 30.000 reala odštete.

Izvor: BBC

About The Author