UN proglasile pritvaranje novinara Ihara Losika kršenjem međunarodnog prava

Losik je držan u izolaciji, a pod prijetnjom fizičkog nasilja protiv njega i njegove porodice priznao je optužbe

UN proglasile pritvaranje novinara Ihara Losika kršenjem međunarodnog prava

Radna grupa Ujedinjenih nacija za arbitrarno pritvaranje ustanovila je da je vlada Bjelorusije prekršila međunarodno pravo o ljudskim pravima zatvaranjem novinara Ihara Losika, saopćila je organizacija za ljudska prava Freedom Now.

Odgovarajući na žalbu Freedom Now i međunarodne advokatske firme Dechert LLP, UN su zaključile da je “hapšenje i pritvaranje Losika zasnovano isključivo na njegovim novinarskim aktivnostima i njegovom ispoljavanju slobode izražavanja i udruživanja”.

– Nezakonito pritvaranje Losika dokazuje da predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko nastavlja napad na slobodu štampe. Nažalost, Ihar je samo jedan od mnogih novinara u zatvoru u zemlji koja je više puta koristila pravosudni sistem za kažnjavanje drugačijeg mišljenja. Pozivamo vladu da sprovede odluku Radne grupe i odmah puste Losika na slobodu – navela je organizacija Freedom Now.

Ihar Losik je prije hapšenja radio kao novinar Radija Slobodna Evropa i vodio informativni kanal na Telegramu koji je tokom bjeloruskih predsjedničkih izbora 2020. godine bio je drugi najpraćeniji kanal na toj društvenoj mreži u Bjelorusiji.

Losik je uhapšen 25. juna 2020. godine i prvobitno je optužen za “kršenje javnog reda” jer je navodno koristio Telegram kanal za izazivanje nereda uoči izbora. Tokom pritvora, Losik je držan u izolaciji, a pod prijetnjom fizičkog nasilja protiv njega i njegove porodice priznao je optužbe.

U decembru 2021. godine osuđen je na 15 godina zatvora po nekoliko optužbi, uključujući “organiziranje masovnih nereda, izazivanje mržnje” i nekoliko drugih optužbi koje su ostale nejasne.

Američki State Department, Helsinška komisija Sjedinjenih Američkih Država, kao i druge organizacije i pojedinci tražili su oslobađanje Losika.

Bjeloruski sud je u januaru 2023. godine osudio Losikovu suprugu Darju na dvije godine zatvora pod optužbom za “omogućavanje ekstremističkih aktivnosti”.

Politički motivirane optužbe, kako navodi Freedom Now, povezane su s pokušajima Darje Losik da podnese peticiju za oslobađanje njenog supruga. Evropska unija nazvala je tu presudu “sramnom”.

Izvor: RSE

About The Author