Uposlenici ABC-ja izrazili zabrinutost zbog pristranosti u izvještavanju o Gazi

Brinemo se da je jezik koji koristimo u našem izvještavanju iskrivljen i daje prednost izraelskom narativu u odnosu na objektivno izvještavanje

Uposlenici ABC-ja izrazili zabrinutost zbog pristranosti u izvještavanju o Gazi

Uposlenici Australian Broadcasting Corporationa izrazili su zabrinutost zbog pristranog izvještavanja o sukobu u Gazi u korist Izraela.

U dokumentu koji je Al Jazeera dobila putem zahtjeva o slobodi pristupa informacijama, uposlenici su naznačili “pretjerano oslanjanje na izraelske izvore i eksplicitno nepovjerenje prema palestinskim izvorima”, kao i korištenje jezika koji je “davao prednost izraelskom narativu u odnosu na objektivno izvještavanje”.

Sažetak na tri stranice detaljno opisuje sastanak na kojem je učestvovalo 200 uposlenika koji su izrazili zabrinutost zbog izvještavanja tog emitera.

U dokumentu je stajalo: “Brinemo se da je jezik koji koristimo u našem izvještavanju iskrivljen, daje prednost izraelskom narativu u odnosu na objektivno izvještavanje“.

Dok je ABC priznao da ne može iznositi optužbe za genocid ili ratne zločine, osoblje je tvrdilo da bi emiter “trebao biti proaktivniji u izvještavanju o njima kako bi pravilno kontekstualizirao sukob”, dodajući da još uvijek nedostaje tačan jezik za opisivanje izraelske agresije u regiji.

Najnoviji razvoj događaja uslijedio je nakon prethodnih kontroverzi na ABC-u, uključujući navodno nezakonito otpuštanje libanonsko-australske novinarke Antoinette Lattouf nakon što je na društvenim mrežama podijelila izvještaj Human Rights Watcha u kojem se navodi da Izrael koristi izgladnjivanje kao ratno oružje u Gazi.

Osoblje je zaprijetilo da će organizirati zajednički odlazak ako se vodstvo organizacije ne pozabavi ovim pitanjima. Prema izvještajima, u ABC-u i dalje postoje napetosti oko sukoba u Gazi nekoliko mjeseci nakon prvog sastanka osoblja.

Izvor: ArabNews

About The Author