Raste međunarodna podrška kako bi se zaustavilo ubijanje novinara u Gazi

Palestinski novinarski sindikat najavio da neće stati dok se ubice novinara iz Gaze ne privedu pravdi

Raste međunarodna podrška kako bi se zaustavilo ubijanje novinara u Gazi
Foto: Anadolija

Međunarodna federacija novinara (IFJ), Palestinski novinarski sindikat (PJS) i Liga arapskih država organizirali su skup u Vijeću Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Ženevi kako bi pozvali na zaštitu palestinskih novinara.

– Novinari su platili krvavu cijenu za izvještavanje o sukobu u Gazi – rekao je Wael Al-Dahdouh međunarodnim predstavnicima u Ženevi.

– Moja supruga, moja djeca, moj unuk i moji rođaci ubijeni su u namjernim napadima. Mi novinari nismo strana u ovom sukobu. Mi samo svjedočimo onome što se događa oko nas i izvještavamo o događajima u pokušaju da informiramo milione ljudi koji imaju pravo znati što se događa – kazao je šef dopisništva Al Jazeere u Gazi, boreći se da obuzda svoje emocije.

Al-Dahdou, koji se obratio iz Katara, rekao je na sastanku da očekuje da će oporavak od zadobijenih povreda trajati najmanje godinu dana.

Više od 100 diplomatskih predstavnika okupilo se na sastanku kako bi čuli palestinske novinare kako opisuju pokolj u Gazi. Sastanku su prisustvovali predstavnici Belgije, Grčke, Iraka, Irske, Jordana, Finske, Norveške, Portugala, EU, Australije i Italije, među 70 misija koje su poslale predstavnike.

Predsjednik PJS-a, Nasser Abu Baker, rekao je na sastanku da neće stati dok se ubice novinara iz Gaze ne privedu pravdi.

– Ako zbrojite sve novinare ubijene od oktobra – ne računajući one koji su bili ozbiljno ozlijeđeni, vidjet ćete da je gotovo deset posto od 1.200 medija iz Gaze ciljano i izbrisano. Ovo je možda najveći broj novinara ubijenih u bilo kojem ratu od Vijetnama. Spremni smo iznijeti naše dokaze bilo kojem sudu u svijetu i uvjereni smo da možemo dokazati kako su oni bili meta – dodao je.

Posebna izvjestiteljica UN-a za okupirane palestinske teritorije, profesorica Francesca Albanese, kazala je da je šokirana, ali ne i iznenađena sve većim brojem ubijenih među novinarima u Gazi. “Više od 100 novinara je ubijeno, mnogo više ih je ozlijeđeno, a tkivo života u Gazi je uništeno”, kazala je.

Pozvala je da se ispita svaka smrt jer je ubistvo novinara ratni zločin koji narušava najosnovnija ljudska prava, a pravda počinje prestankom nepravde, kazala je.

Novinar iz Gaze i trener za sigurnost IFJ-a Sami Abu Salem dao je sastanku osjećaj svakodnevnog života novinara u Rafi. Videolinkom je obišao šatorsko selo u kojem žive on i njegovi kolege, zrak koji pulsira od generatora, a osnovna dobra prevoze se magarećom zapregom.

– Nedostaje hrane, nedostaje vode, a benzin košta 30 dolara po litri – rekao je. Okupljenima na sastanku je pokazao ‘lažni’ pancirni prsluk punjen pjenom koji nosi kako bi izvještavao za Palestinsku tv, jer Izrael onemogućuje dostavu prave zaštitne opreme u enklavu.

Zatvarajući sastanak, advokatica Tatanya Eatwell iz Doughty Street Chambersa u Londonu rekla je da je izraelsko ciljanje novinara neprihvatljivo i da će biti istraženo, a Izrael bi se trebao obavezati na brzu, nezavisnu, transparentnu istragu namjernog ubijanja novinara.

Također je pozvala druge države da nastave s pritiskom na Koaliciju za slobodu medija, Međunarodni krivični sud i sam Izrael kako bi osigurali da nijedan novi novinar ne izgubi život.

Izvor: IFJ

About The Author