UN: Suđenje za ubistvo Kashoggija netransparentno, kazne nesrazmjerne zločinu

U Saudijskoj Arabiji, u slučaju ubistva novinara Jamala Khashoggija, pet osoba je osuđeno na po 20 godina zatvora, a tri na zatvorske kazne između sedam i 10 godina

UN: Suđenje za ubistvo Kashoggija netransparentno, kazne nesrazmjerne zločinu

 

Suđenje za ubistvo novinara Jamala Kashoggija bilo je netransparentno, a kazne su nesrazmjerne počinjenom zločinu, saopćeno je iz Ujedinjenih nacija (UN).

U Saudijskoj Arabiji, u slučaju ubistva novinara Jamala Khashoggija, pet osoba je osuđeno na po 20 godina zatvora, a tri na zatvorske kazne između sedam i 10 godina.

Sud u Rijadu donio je presudu kojom je pet osoba osuđeno na kaznu od po 20 godina, jedna na deset i dvije na po sedam godina zatvora. Vlasti Saudijske Arabije tako su ublažile zatvorsku kaznu za pet osoba koje su prethodno osuđene na smrt.

Sud u Istanbulu je sredinom aprila potvrdio optužnicu na 117 stranica koju je tursko tužilaštvo u tom gradu podnijelo protiv ukupno 20 saudijskih državljana osumnjičenih za ubistvo Khashoggija, a za kojima je raspisana potjernica.

Prvo ročište počelo je 3. jula pred 11. Kaznenim sudom u Istanbulu, bez prisustva optuženika. Ročište je počelo čitanjem sažetka optužnica, a nastavljeno je svjedočenjem Hatice Cengiz, vjerenice ubijenog novinara Khashoggija. Ona je na ročište došla u pratnji advokata.

Među optuženim su Ahmad Mohammad Asiri i Saud Al Qahtani koji se terete da su od početka planirali Khashoggijevo ubistvo i shodno tom planu odredili egzekutore i izdali im naređenja. Za obojicu se traži izricanje višestrukih doživotnih zatvorskih kazni.

Ostalih 18 osoba koje su obuhvaćene optužnicom također se terete za ubistvo s predumišljajem i svirepo mučenje žrtve. Oni su prvobitno planirali Khashoggija vratiti u Saudijsku Arabiju, a imali su i spreman plan ubistva davljenjem ako žrtva ne prihvati da ide s njima. Za 18 optuženih se traži izricanje višestrukih doživotnih zatvorskih kazni.

Optuženi su Mansur Osman Abu Huseyin, Maher Abdulaziz M. Mutreb, Salah Muhammed A. Tubaigy, Mustafa Muhammed M. Al-Madani, Saif Saad Q. el-Kahtani, Thaar Ghaleb T. Alharbi, Badr Lafi M. Alotaibi, Turki Musharraf M. Alshehri, Fahad Shabib A. Albalawi, Waleed Abdullah M. Alshehri, Muhammed Saad H. Alzahrani, Naif Hasan S. Alarifi, Abdulaziz Muhammed M. Alhawsawi, Halid Aedh G. Alotaibi, Meshal Saad M. Albostani, Muflih Shaya M. Almuslih, Ahmed Abdullah A. Almuzaini i Saad Muid Alqarni.

Novinar “The Washington Posta” Jamal Khashoggi ubijen je 2. oktobra 2018. godine u kompleksu saudijskog konzulata u Istanbulu u koji je tog dana otišao na zakazani sastanak radi izdavanja potrebnih ličnih dokumenata za vjenčanje.

Nakon višednevnog negiranja, vlasti Saudijske Arabije su priznale da je Khashoggi ubijen, a naknadno je sud u Saudijskoj Arabiji izrekao smrtne kazne petorici opruženih.

Još trojica optuženih dobili su zatvorske kazne ukupnog trajanja od 24 godine. Bliski saradnici princa Bin Salmana su oslobođeni svih optužbi.

Komesarijat za ljudska prava Ujedinjenih nacija (OHCHR) u izvještaju na 101 stranici tvrdi da je Khashoggijevo ubistvo čin koji je Saudijska Arabija izvela s predumišljajem. U izvještaju se navodi da postoje valjani dokazi o neophodnosti provedbe istrage o umiješanosti najviših saudijskih zvaničnika u to ubistvo, uključujući i princa Bin Salmana.

Izvor: Anadolu Agency (AA)

About The Author