Ranjeni novinar i snimatelj Al Jazeere u Gazi

Život reportera Ismaila Abu Omara u opasnosti zbog teških povreda

Ranjeni novinar i snimatelj Al Jazeere u Gazi
Foto: Al Jazeera

Doktor Muhammad Al-Astal u bolnici u Khan Younisu kazao je da je život reportera Al Jazeere Ismaila Abu Omara u opasnosti zbog teških povreda koje je zadobio u izraelskom bombardiranju Rafaha, grada u Gazi koji je izraelska vlada proglasila sigurnim mjestom.

Abu Omaru je amputirano desno stopalo, ali komadići gelera ostali su u njegovoj glavi i prsima, rekao je Al-Astal. Novinar je bio na operaciji zbog jakog krvarenja od moguće posjekotine femoralne arterije.

Snimatelj Al Jazeere Ahmad Matar, koji je ranjen, također je u teškom stanju.

Al Jazeera Arabic emitirala je video dopisnika Ismaila Abu Omara malo prije nego što je on bio meta. Spremao se za prijenos uživo kada je primijetio da iznad njega leti dron.

Jedinica za provjeru, Sanad, dobila je video zapise koji pokazuju Abu Omara kako napušta operacijsku salu. Na snimci se vidi da je ostao bez desne noge.

Videozapisi također pokazuju Ahmeda Matara, snimatelja koji pomaže Abu Omaru, kako je podvrgnut operaciji.

Al Jazeera Media Network potvrdila je napad na reportera Ismaila i fotografa Ahmeda navodeći da je taj zločin pridodat zločinima Izraela protiv novinara i novi u nizu namjernih napada na novinare i dopisnike Al Jazeere u Palestini.

Mreža naglašava da je ovo ciljanje vid zastrašivanja novinara kako bi ih se spriječilo da izvještavaju o gnusnim zločinima koje je počinila okupacijska vojska nad nedužnim civilima u Gazi.

Al Jazeera je ponovo pozvala međunarodnu zajednicu i organizacije za slobodu medija da poduzmu hitne mjere kako bi zaštitili novinare u Gazi i pozvali izraelsku okupacijsku vojsku na odgovornost.

Više organizacija koje podržavaju prava novinara osudilo je izraelski napad na dva novinara Al Jazeere u Gazi, napominjući da se napad dronom uklapa u obrazac ciljanja palestinskih medijskih radnika od strane Izraela.

– To je srceparajuće i duboko šokantno. I … ovaj napad se desio na određenoj udaljenosti od onoga što bi se razumno moglo smatrati područjem borbe – rekao je za Al Jazeeru zamjenik sekretara Međunarodne federacije novinara (IFJ) Tim Dawson.

– Čini se da je postojala sistematska kampanja ubijanja, zastrašivanja i sakaćenja novinara u Gazi, što je smanjilo njihov broj za otprilike 10 posto – dodao je.

Izvršni direktor Međunarodnog instituta za medije (IPI) Frane Maroević kazao je za Al Jazeeru da je većina poginulih ili ranjenih novinara u izraelskom ratu protiv Gaze nosila prsluk i kacigu na kojima su jasno identificirani kao novinari.

– Vidimo da su novinari ciljani jer su simboli medija nekada bili odbrana… sada se čini da su meta – rekao je.

– Naša organizacija je potpuno ogorčena ovom situacijom… Naša organizacija prati slobodu medija gotovo 75 godina i ovo je najgori napad koji smo vidjeli na novinare u bilo kojem sukobu – dodao je Maroević.

Također je rekao da svih 25 članova Izvršnog odbora njegove organizacije izražava svoju “solidarnost s novinarima u Gazi koji su pod ovim užasnim napadima u ovoj užasnoj situaciji”.

Vladin ured za medije u Gazi osudio je “gađanje ekipe Al Jazeere po peti put” u napadu za koji su rekli da je bio “namjeran”.

– Ovo ciljanje dolazi u okviru zastrašivanja novinara kako bi se spriječilo medijsko praćenje vojne ofanzive u Gazi – kazali su.

Šef Ujedinjenih nacija Antonio Guterres rekao je dopisniku Al Jazeere Gabrielu Elizondu da je “veoma uznemiren” zbog broja novinara koji su ubijeni u izraelskom ratu u Gazi.

– Sloboda medija je temelj koji osigurava da ljudi znaju šta se zaista događa svuda u svijetu – rekao je.

Najmanje 126 novinara ubijeno je u Gazi od 7. oktobra, dok su 10 drugih uhapsile izraelske snage, prema podacima vlade.

Izvor: Al Jazeera

About The Author