IZVJEŠTAVANJE SA SUMMITA ZA 50 EURA

Novinari koji u Briselu prate dešavanja u Evropskoj uniji ocijenili su da Belgija krši medijske slobode pošto im je poručeno da će morati platiti 50 eura za izvještavanje s narednih summita lidera EU. Agencija navodi da su se novinarima u protestima na ovu odluku belgijskih vlasti pridružili i zvaničnici EU koji su zatražili od vlade […]

IZVJEŠTAVANJE SA SUMMITA ZA 50 EURA

Novinari koji u Briselu prate dešavanja u Evropskoj uniji ocijenili su da Belgija krši medijske slobode pošto im je poručeno da će morati platiti 50 eura za izvještavanje s narednih summita lidera EU.

Agencija navodi da su se novinarima u protestima na ovu odluku belgijskih vlasti pridružili i zvaničnici EU koji su zatražili od vlade u Briselu, koja je domaćin summita, da ponovo „promisli“ o novom zakonu po kojem se naplaćuju troškovi sigurnosne kontrole na skupovima Unije, prenijela je Al Jazeera.

Zakon se počeo primjenjivati 1. juna, ali su novinari na njega obratili pažnju tek u utorak kada je Savjet EU objavio rutinski poziv na akreditaciju za pokrivanje narednog summita u oktobru.

U pozivu se prvi put navodi da izvještaci koji imaju prebivalište u Belgiji moraju belgijskim vlastima da plate obaveznu sigurnosnu kontrolu.

Belgijsko novinarsko udruženje AGJPB saopćilo je da bi ovim zakonom moglo biti pogođeno do hiljadu novinara i nazvalo ga kršenjem medijskih sloboda.

Navodi se da je i Federacija evropskih novinara pozvala da se novinari izuzmu od tih troškova.

cenzolovka.rs

About The Author