RSF: U posljednje dvije godine više od 100 novinara žrtve nasilja u Ukrajini

Ukupno 233 ukrajinska medija zatvorena su kao rezultat ruske okupacije, kolapsa tržišta oglašavanja i nedostatka osoblja zbog mobilizacije

RSF: U posljednje dvije godine više od 100 novinara žrtve nasilja u Ukrajini
Foto: Variety

Reporteri bez granica (RSF) zbrojili su sva zlostavljanja, uključujući smrtne slučajeve, hapšenja i nestanke, kojima su ukrajinski i strani novinari bili izloženi od strane ruskih snaga u dvije godine izvještavanja u Ukrajini gdje je Rusija započela invaziju 24. februara 2022. godine.

Hiljade ukrajinskih i akreditiranih međunarodnih novinara nastavilo je izvještavati o ratu od februara 2022. godine unatoč pogoršanom sigurnosnom okruženju u cijeloj zemlji, kao rezultat ciljane vatre ili neselektivnog bombardiranja ruskih oružanih snaga.

Prema podacima RSF-a, u posljednje dvije godine više od sto novinara bili su žrtve nasilja. Među njima je 11 novinara izgubilo život. Drugi su bili žrtve bombardiranja redakcija, a neki su ozlijeđeni ili su nestali. Na ukrajinskim okupiranim teritorijima, lokalni nezavisni glasovi prisiljeni su prekinuti aktivnosti.

– Mediji su bili direktne žrtve ruske invazije na Ukrajinu. Novinari su životima platili izvještavanje s terena, dok su drugi ranjeni ili zatvoreni ili su nestali. Odajemo počast hrabrosti ovih profesionalaca koji nastavljaju izvještavati o ratu i tražimo da se počinitelji zločina nad njima privedu pravdi – kazala je voditeljica Odjela RSF-a za istočnu Evropu i centralnu Aziju Jeanne Cavelier.

Dva novinara ubijena su dok su izvještavali u blizini prve linije u Ukrajini 2023. godine, nakon devet ubijenih godinu dana prije.

Od februara 2022. godine, 35 ukrajinskih i stranih novinara je ranjeno dok su izvještavali s terena, posebno u blizini fronte. Oni su ili bili mete namjerne vatre ili su bili žrtve napada na TV tornjeve, medijske kuće ili mjesta koja posjećuju civili i novinari, uključujući dva hotela u Harkivu.

Na okupiranim ukrajinskim teritorijima Rusija je hapsila novinare koji odbijaju saradnju. U dvije godine ruske okupacijske snage su privele najmanje 12 lokalnih novinara, a neki su i osuđeni. I na Krimu je intenziviran progon nezavisnih novinara.

RSF je u dvije godine podnio osam tužbi za ratne zločine istovremeno Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) i ukrajinskom glavnom tužitelju, kao i dvije tužbe francuskim sudovima. U okviru ovih pritužbi, RSF je dokumentirao više od 50 napada na više od 100 novinara, koji su ubijeni, ozlijeđeni, oteti, uzeti kao taoci ili mučeni.

Kao rezultat ruske okupacije, kolapsa tržišta oglašavanja, nedostatka osoblja zbog mobilizacije i uništenja opreme i resursa u bombardiranju, ukupno 233 ukrajinska medija morala su se zatvoriti od 24. februara 2022. godine.

Izvor: RSF

About The Author