BH novinari: Neprihvatljiva Konakovićeva izjava o rješenju krize u sistemu javnog informiranja

Konaković je nedvosmisleno stavio do znanja kako njegov politički angažman u rješavanju problema naplate RTV takse predstavlja stvaranje pretpostavki za rad ovih medija u interesu stranaka „Trojke“

BH novinari: Neprihvatljiva Konakovićeva izjava o rješenju krize u sistemu javnog informiranja
Foto: Vijesti.ba

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima smatraju neprihvatljivom i politički štetnom izjavu Elemedina Konakovića, predsjednika Naroda i pravde (NiP) i ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, da je rješenje krize u sistemu javnog informiranja moguće tek kada dva javna servisa, FTV i BHRT, budu imali „menadžment koji će raditi po diktatu“ stranaka okupljenih u vladajućoj koaliciji „Trojka“.

– Izjavom na pres-konferenciji, Konaković je nedvosmisleno stavio do znanja kako njegov politički angažman u rješavanju problema naplate RTV takse za BHRT i FTV nije njihovo spašavanje od finansijske propasti i pomoć novinarima i drugim uposlenicima da dobiju zarađene plaće, već ciljani pokušaj nametanja političke kontrole i stvaranja pretpostavki za rad ovih medija u interesu stranaka „Trojke“, a ne svih građana BiH – navedeno je u saopćenju.

Upravni odbor BH novinara podsjeća da Konaković godinama, u kapacitetu predsjednika NiP–a i/ili različitih javnih funkcija koje je obnašao, pokazuje elementarno nepoznavanje medijskih sloboda i standarda slobode izražavanja.

Desetine puta je do sada targetirao novinare i dovodio u pitanje njihovu sigurnost i dostojanstven rad koristeći političke manipulacije, pa i institucionalne pritiske.

– Ovog puta je otišao korak dalje – brutalno je i politički nasrnuo na javne servise demonstrirajući potpuno nepoznavanje EU vrijednosti sistema javnog informiranja unutar kojeg su politička nezavisnost i rad u interesu javnosti na samom vrhu – navodi Upravni odbor BH novinara.

Posljednju izjavu ministra Konakovićeva ocjenjuju apsolutno neprihvatljivom i štetnom za evropski put BiH budući da su zaštita javnog informiranja i politička nezavisnost javnih servisa (uz medijske slobode i sigurnost novinara) među 14 uvjeta koje država mora ispuniti kako bi dobila priliku otvoriti pregovore o EU integracijama.

U tom kontekstu, Upravni odbor zatražio je od Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH da rješavanje krize u naplati i zakonitoj raspodjeli RTV takse u oba bh. entiteta vrate u institucije sistema.

Vijeće ministara i državni parlament moraju zaustaviti svaki pokušaj političke trgovine ili donošenje bilo kakvih rješenja koja će reducirati slobodu izražavanja i pravo građana na pristup javnim i pluralnim izvorima informacija kao temeljnim demokratskim vrijednostima.

Upravni odbor BH novinara je apelirao na Delegaciju Evropske unije i druge međunarodne aktere u BiH da ne dozvole ili podrže bilo kakve političke dogovore i kalkulacije koje će omogućiti bh. političarima i strankama na vlasti da žrtvuju javno informiranje, kao i medijske slobode radi očigledne „žurbe“ u ispunjavanju posljednjih uvjeta za početak pregovora o EU integracijama.

Izvor: federalna.ba/Fena

About The Author