Putin: Nobel nije ‘štit’ za ruskog novinara

Novaya Gazeta koju vodi Dimitri jedno je od posljednjih uporišta nezavisne ruske medijske scene

Putin: Nobel nije ‘štit’ za ruskog novinara
Foto: Defending Democracy

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je da Nobelova nagrada za mir koju je dobio Dimitri Muratov, glavni urednik novina kritičnih prema vladi, nije “štit” kojim se može ukloniti njegov status “stranog agenta”.

Muratov, koji vodi timove u novinama Novaya Gazeta, prošle je sedmice zajedno s filipinskom novinarkom Marijom Ressom primio Nobelovu nagradu za mir, u kontekstu sve veće represije prema nezavisnim medijima u Rusiji.

Među instrumentima ove represije je i pripisivanje statusa „stranog agenta“, dodijeljeno nekolicini novinara i novina kritičnih prema Kremlju. Ova oznaka uvelike komplicira rad novinara.

Ako Muratov “ne prestane kršiti ruske zakone i ne navade razloge da opravda da je nepravedno proglašen „stranim agentom“ Nobel mu u tome neće pomoći”, rekao je Putin u srijedu na energetskom forumu u Moskvi.

Šef ruske države pozvao je Muratova da “ne koristi Nobelovu nagradu kao štit” kako bi prekršio ruske zakone i “privukao pažnju”.

– Kakve god bile njegove zasluge, svi moraju ovo shvatiti: potrebno je poštivati ruske zakone – inzistirao je.

Nevladine organizacije često osuđuju pritisak na novinare u Rusiji, zemlji koja se nalazi na 150. od 180 mjesta u najnovijem Indeksu slobode medija koji su objavili Reporteri bez granica (RSF).

Novaya Gazeta jedno je od posljednjih uporišta nezavisne ruske medijske scene.

Novine su uglavnom poznate po svojim istragama korupcije i kršenja ljudskih prava u Čečeniji.

Predanost Novaya Gazeta koštala je života šest njegovih saradnika od 1990-ih godina, uključujući poznatu novinarku Annu Politkovskayu koja je ubijena 2006. godine.

U obrazloženju Nobelovog komiteta piše da je Muratovu dodijeljena nagrada zbog „promocije slobode izražavanja u teškim okolnostima“. Priznanje je uslijedilo pošto su vlasti prethodnih mjeseci desetine ruskih novinara i brojne vodeće nezavisne medije označile kao „strane agente“.

Izvor: Mediji

About The Author