Ako policajci ubijaju žene, šta je sljedeće?

Kako se ponaša sistem kad uniformisano lice službenim pištoljem ubije jednu ženu? Kako reaguju mediji?

Ako policajci ubijaju žene, šta je sljedeće?

 

BHT: Totalni napad na Gazu

1 7. 2. – 13. 2.2024.

GENOCID U GAZI: BHT1 ne smanjuje pažnju koju posvećuje događajima na Bliskom Istoku. Čak i američki predsjednik Joe Biden priznaje da je ono što se dešava u Gazi “pretjerano”. Sve vijesti koje dolaze iz Pojasa Gaze strašne su i tragične i ne gube na dramatičnosti ni četvrti mjesec od početka napada Izraela na Palestince. Svi su na meti napada – i djeca, humanitarne organizacije, bolnice, stambeni objekti – a svjedočenja preživjelih ilustrativno nam prenose razmjere užasa s kojim se suočavaju.

KO NAS VODI U EVROPU: Čak i kad to prilozi ne kazuju direktno, praćenje tema u Dnevnicima BHT1 i izjave političara daju nam uvid u ono što je njima najvažnije – a to najčešće nisu prioriteti koji nas vode ka članstvu u EU. Prepucavanja koja traju među koalicionim partnerima prisutna su cijele sedmice, a prateći izvještaji na BHT1 otkrivaju kako i koliko ozbiljno zvaničnici pristupaju domaćoj zadaći. A mart je sve bliži.

ZNATE LI ŠTA JE LINEARNI AKCELERATOR? Agonija onkoloških pacijenata u Tuzli se nastavlja – nakon informacije da je izabran ponuđač za nabavku linearnog akceleratora, uložena je žalba. Aparat ne radi od marta prošle godine i pacijenti putuju u druge gradove, plaćajući mnoge troškove, da bi dobili zdravstvenu uslugu. I dan kasnije BHT1 donosi priču iz Tuzle o linearnom akceleratoru, s puno važnih detalja o tome šta je sporno i zašto se nadležni vrte ukrug, ne rješavajući problem.

Ocjena 7

 

FTV: Vlast i odgovornost

7. 2. – 13. 2.2024.

KAD POLICAJCI UBIJAJU ŽENE: Policijski inspektor MUP-a Tuzlanskog kantona ubio ženu. U alkoholiziranom stanju i službenim pištoljem. Umjesto odgovornosti, ogoljen sistem u potpunosti. Ova najava nas uvodi u nevjerovatan slijed otkrića o tome kako ne postoji psihološka procjena niti briga za mentalno zdravlje uniformisanih lica. „Zadnji ljekarski pregled kojem sam ja prisustvovao rađen je 1993“, kaže Dževad Korman, direktor Uprave policije MUP-a TK-a. Novinar Dino Durmić pravi prilog iz Tuzle u kojem dva puta, skoro ni sam ne vjerujući, ponavlja rečenicu kako je policijski inspektor ubio građanku Tuzle. Niko od nadležnih nije primijetio da Ćustendil, iako je na godišnjem odmoru, nije službeni pištolj ostavio u MUP-u. Sva pitanja u prilogu, a ima ih mnogo, postavljena su na pravi način. Podsjeća se na trostruko ubistvo u Gračanici, na sporu reakciju policije, a sad imamo situaciju u kojoj je onaj koji treba da nas brani, zapravo, počinitelj. I ko će nas štititi? Niko ne nudi ostavke, sve je svedeno na prebacivanje odgovornosti. Prilog je u optužujućem tonu, postavlja stvari u perspektivu. Da li će i ko će odgovoriti na sva pitanja koja je reporter postavio?

OLIMPIJSKI DUH SARAJEVA: Redakcija sportskog programa u punom pogonu zbog obilježavanja 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu: redaju se slike i podsjeća na stare staze slave olimpijskog grada. U prilozima tokom sedmice emotivna svjedočenja sportista koji su obilježili tu 1984, kao i svih drugih koji su ugradili djelić sebe u sarajevsku Olimpijadu.  „Kao da je jučer bilo“, kaže nekadašnji skijaš Jure Franko, osvajač srebrne medalje 1984. I sve je poredano uz nostalgični prizvuk, uz podsjećanje na dane kad je sve bilo bolje, ljepše, drugačije.

KO ĆE ODGOVARATI? Opet ćemo o analizi ubistva Amre Kahrimanović u Tuzli, koju je ubio policijski inspektor Elvis Ćustendil, jer je strašno i jer trebamo otkriti kakav će efekat proizvesti medijski pritisak. Šesnaest metaka je ispalio policijski inspektor u Amru. Sistem koji šuti drugi dan od ubistva, policajci koji bez motiva, alkoholizirani, službenim pištoljem ubijaju. Hoće li i ko odgovarati za niz propusta? Sve je u najavi Dnevnika na FTV-u, imamo li odgovore, hoće li se iko osjetiti odgovornim, ponuditi ostavku, priznati da sistem ne funkcioniše, da se kroz prste gledalo raznim propustima i onda imamo – ubistvo koje izvrši policijski inspektor. U prilogu se insistira na tome da se osim Ćustendila na odgovornost pozovu svi u lancu kršenja propisa. Strašan događaj u kojem su, kako se čini, jedino mediji na visini zadatka, otkrivajući sve zastrašujuće nivoe nedostatka volje i želje da se sistem popravi iznutra.

Ocjena 8

KOMPARATIVNA ANALIZA

Pitanje izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH je u fokusu izvještavanja i na FTV-u i na BHT1: ponovljeni stavovi Dragana Čovića o tome kako Hrvati neće da im Bošnjaci biraju predstavnika, ali i napomena na FTV-u da ovo pitanje nije u okviru prioriteta za evropski put BiH. Cijelu sedmicu se na FTV-u podsjeća na ubistvo Amre Kahrimanović u Tuzli. BHT1 ovu priču ostavlja za drugi dio Dnevnika. Postavljaju se pitanja na koja, najčešće, nema ko da odgovori. Ni na slike patnje u Gazi nema odgovora svijeta – FTV i BHT1 prenose slike užasa, ubijanja koje nema kraja, ali svijet i dalje bez odgovora. Nijemi na genocid. Oba servisa se između susreta političkih lidera, koji se dogovaraju o približavanju vlastitih vizija za BiH i njenoj evropskoj budućnosti, bave svakodnevnim problemima građana i građanki BiH, ispunjavajući svoju dužnost o izvještavanju o onome što je u interesu javnosti.

Plus sedmice

BHT1

Uz sve probleme koji opterećuju svakodnevnicu, a koji se reflektuju u informativnim emisijama, proteklih sedam dana su Dnevnici BHT1 odisali olimpijskim duhom. Redakcije iz različitih sektora bile su u službi podsjećanja na 40. godišnjicu održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Odličan program i konceptualni sadržaji, emisije posvećene 14. ZOI-ju proizvedene su uz veliki trud svih uposlenih na BHRT-u i za to im treba odati priznanje.

FTV

Pravila onima koji određuju pravila igre. Bh. lideri bez reformi, ali sa zahtjevima Uniji: datum ili upitne, ionako neizvjesne reforme. Jesmo li hrabri ili tražimo alibi za neuspjeh? Ponekad najava priloga govori puno više od same teme koja slijedi: „Može li Evropa, ali po našoj mjeri? Nisu bh. političari još napravili korak naprijed ka rješavanju paketa ‘1 plus 3’, ali su zato postavili svoje uslove: traže konkretan datum kao motiv za ispunjavanje obaveza koje bi i bez evropskog puta trebali ispuniti radi budućnosti države i dobrobiti građana. No, dok su na zahtjevima žustri, sebi daju oduška i novi rok od sedam dana za komisijsko usaglašavanje reformskih zakona.“ Sve je u ovome rečeno: i odnos snaga, i bahatost političara, i drskost da se usude postavljati uslove. Odličan uvod u temu.

Minus sedmice

BHT1

Kad jednu ženu ubije policajac, službenim pištoljem ispali u nju 16 metaka, onda to mora biti prva vijest u Dnevniku, a nikako političari i njihovi konsenzusi koje čine radi otvaranja pregovora s EU. Jeste da nam od toga puno zavisi u državi, ali to da nas ubijaju policijski inspektori je, ipak, puno važnije. I, svakako, ovoj priči nije mjesto u 22. minuti Dnevnika. Nakon nekoliko priloga i priča koje su mogle sačekati svoj red – prioriteti se trebaju znati. A BHT1 ovoj priči o ubistvu je trebao dati posebnu važnost.

FTV

FTV i BHT1 i dalje vode bitku oko naplate RTV-takse, ali korištenje saopćenja političkih aktera nije ispravan put za rješavanje problema. Kad se objavi saopćenje SDA, jer to u ovom trenutku odgovara FTV-u, u kojem se Trojka optužuje za pokušaj kontrole nad medijskim servisima, onda se time kontekstualno SDA stavlja u red onih koji su za slobodu medija i ostaje utisak da ta stranka ne bi nikad koristila svoju moć da radi to isto. A znamo da to nije istina.

About The Author