Žbanić policiji prijavila prijetnje smrću, upućene s Facebook profila Zahiragića

Razlog zlostavljanja je jer je prije nekoliko dana tražila da se objavi tačan spisak imena ubijene djece u Sarajevu

Žbanić policiji prijavila prijetnje smrću, upućene s Facebook profila Zahiragića

Nakon što je politički analitičar Srđan Puhalo javno rekao da će dati nagradu od 10.000 KM onome ko mu dostavi relevantan podatak koji potvrđuje da je u Sarajevu tokom rata ubijeno 1.601 dijete, oglasila se i poznata bh. rediteljica Jasmila Žbanić.

Njen stav koji je iznijela proizveo je mnoge reakcije, a došlo je i do prijetnji koje je Žbanić morala prijaviti sarajevskoj policiji.

– Poštovani, želim prijaviti prijetnje smrću koje su mi upućena s Facebook profila kantonalnog zastupnika Harisa Zahiragića. Zahriragić je moje ime i sliku stavio u lažan kontekst i svojim lažima isprovocirao rulju koja poziva na linč – navela je Žbanić, ističući da joj je sigurnost ugrožena.

Razlog ovog zlostavljanja je to što je prije nekoliko dana tražila da se objavi tačan spisak imena ubijene djece u Sarajevu. Zastupnik Zahiragić umjesto imena širi laži, provocira ljude i preko tri Facebook profila svojom nasilnom porukom huška na nasilje, kazala je Žbanić i zatražila od policije da ju zaštite.

Nakon komentara Puhala, bh. rediteljica je, između ostalog, napisala da je napravljena knjiga mrtvih koja govori da je u Sarajevu ubijeno duplo manje djece nego što mediji i političari koriste u svojim govorima.

– Za mene je i jedno jedino ubijeno u Sarajevu ili bilo gdje drugo – previše! Ne razumijem u čemu je problem da dobijemo spiskove na uvid ? Izvrstan tekst Edin Ramulica! Srđane, odlično postavljeno pitanje! Trebali smo ga mi u Sarajevu prvi postaviti. Hvala ti – napisala je.

Poznati bloger, kolumnista i aktivista iz Bosne i Hercegovine Srđan Puhalo dobio je također brojne prijetnje, uključujući prijetnje smrću, nakon što je na portalu Analiziraj.ba objavio autorski komentar o medijskim naslovima i izjavama zvaničnika o broju ubijene djece u opkoljenom Sarajevu.

Desetine prijetnji Puhalu uglavnom su upućivane s različitih korisničkih profila na Twitteru. U tim prijetnjama Puhalu je, između ostalog, rečeno da “pazi kuda hoda”, da ga treba “ubiti”, “mučiti”, i “pretući”.

Izvor: Radio Sarajevo

About The Author