U subotu virtuelni marš za Assangea

Organizatori će učesnicima osigurati “virtualne zastave” koje će se moći dijeliti putem interneta na dan održavanja marša

U subotu virtuelni marš za Assangea
Foto: BBC

Virtuelni marš u znak podrške osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu bit će upriličen u subotu, 11. aprila, saopćili su organizatori ovog događaja.

Događaj nazvan “Prvi svjetski virtuelni marš” bit će održan tačno godinu nakon što je Assange uhapšen u ambasadi Ekvadora u Londonu i prevezen u pritvor.

S obzirom na zabranu masovnog okupljanja zbog pandemije virusa korona, marš će biti organiziran putem interneta.

Organizatori su obećali da će učesnicima osigurati “virtualne zastave” koje će se moći dijeliti putem interneta na dan održavanja marša.

Pristalice osnivača WikiLeaksa moći će da istaknu i svoje zastave, a jedini uslov je da one ne budu objavljene prije subote.

Pored ometanja pružanja podrške Assangeu, Covid-19 predstavlja prijetnju i po njegov život u londonskom zatvoru Belmarsh, gdje je ove sedmice preminula jedna osoba od posljedica virusa, piše Russia Today.

Assangeove pristalice strahuju da bi se pandemija mogla brzo raširiti u zatvoru Belmarsh.

Zdravlje Assangea bilo je ugroženo i tokom boravka u ambasadi Ekvadora, gdje je zatražio azil 2012. godine.

Pored toga što se bori protiv izručenja u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje bi zbog objavljivanja povjerljivih dokumenata mogao biti osuđen na doživotnu kaznu, Assange je sada dodatno ugrožen zbog širenja virusa.

Glavni i odgovorni urednik WikiLeaksa Kristinn Hrafnsson izjavio je za agenciju Russia Today da je Assange u velikoj opasnosti zbog zaraze.

Brojni aktivisti, zvaničnici, ljekari i javne ličnosti, uključujući izvještača Ujedinjenih nacija za mučenje, ukazali su u više navrata na pogoršano zdravstveno stanje Assangea, uz napomenu da bi on mogao umrijeti u britanskom zatvoru.

Izvor: Oslobođenje

About The Author