BHT1 I FTV: Nakon zemljotresa – Lendo

Ono što nisu uspjeli mnogo moćniji političari, ostvario je Refik Lendo: bacio je u drugi plan posljedice zemljotresa u Turskoj i Siriji te fokus izvještavanja u dnevnicima vratio na domaći teren

BHT1 I FTV: Nakon zemljotresa – Lendo

 

BHT1: Prelazak na domaću političku scenu

  1. – 21. februar 2023.

BLOKADE U FBiH: Pokušaj izbora čelnika FBiH sačekat će još neko vrijeme. Kandidat SDA za predsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda odlučio je da blokira procese i da dovede u pitanje izbor nove vlade, koja trenutno ne uključuje nikoga iz SDA. BHT1 izvještava o svim detaljima najnovijeg političkog igrokaza na domaćoj sceni, te se donose projekcije šta će se dalje dešavati u Federaciji BiH blokiranoj procesima izbora predsjednika i potpredsjednika entiteta.

SPASILAČKI TIMOVI IZ BiH: BHT1 ispravno i pohvalno drži se tokom sedmice tema o spasilačkim ekipama iz BiH koje borave u Turskoj, donose se svi detalji o njihovim naporima na spašavanju, potrazi za preživjelim, svemu čemu su svjedočili na licu mjesta. Istovremeno se prave prilozi o razmjerama pomoći koja se širom BiH prikuplja za narod Turske i Sirije. Pritom se građanima i građankama daju korisne upute na koji način je najbolje poslati pomoć.

ŠTA KAŽU ANALITIČARI: Odlazak delegacije NSRS-a u Moskvu analizira i BHT1, a sugovornik im je analitičar i profesor međunarodnih odnosa Miloš Šolaja. On ovaj odlazak u Moskvu ne smatra problematičnim: “NSRS ima saradnju sa mnogo parlamenata, te tako i sa ruskim, samo se ovo sad dešava u drugačijim geopolitičkim odnosima, pa izaziva različite konotacije.” Zvonimir Nikolić smatra da je posjeta Moskvi vijest koja je kratkog daha i da će se brzo zaboraviti u moru drugih, značajnijih vijesti. Stiče se dojam da je ovakav prilog postavljen da bi se umanjila šteta u javnom prostoru kreirana nakon što je delegacija NSRS-a najavila posjetu Moskvi.

Ocjena: 6

 

FTV: Stevandić objašnjava

  1. – 21. februar 2023.

IGRE OKO VRHA FEDERALNE VLASTI: Refik Lendo, kandidat SDA za predsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda, odmah je nakon imenovanja krenuo s operacijom vraćanja svoje stranke u igru za pozicije. „Nema zelenog svjetla bez SDA. Vi znate da sam ja general, nema kapitulacije, pobogu brate, toliko glasača i da ja nešto dajem“ – rezolutan je Lendo. Igor Stojanović i Lidija Bradara, kandidati za pozicije iz reda srpskog i hrvatskog naroda, ocijenili su kako Lendo blokira izbor čelnih ljudi FBiH, a FTV temeljno prenosi sva dešavanja koja je proizvela ova situacija.

TURSKA U DRUGOM DIJELU DNEVNIKA: Kako vrijeme odmiče, tako se i vijesti o razornom zemljotresu pomjeraju ka drugom dijelu centralnih informativnih emisija, pa je tako bilo i u dnevnicima FTV-a: 16. februara, nakon svih domaćih i regionalnih vijesti, izvještaj iz Turske emitovan je u 21. minuti. I dalje potcrtavamo činjenicu da je FTV, iako temeljno i profesionalno, dešavanja u Turskoj i Siriji pratio agencijskim izvještajima, istina, uz javljanje uživo članova spasilačkih timova iz naše zemlje.

RS U POHODU MOSKVI: Delegacija NSRS-a ide u posjetu Moskvi, na poziv ruskih zvaničnika, ali se odriču epiteta proruske politike, tumače kako posjeta nije na štetu Bosne i Hercegovine, te se, kako kažu, drže neutralnosti izglasane u Narodnoj skupštini RS. Nenad Stevandić, predsjednik NSRS-a, kaže da mnogi ne razumiju prirodu odnosa Rusije i RS-a. Prilog ima manjkavosti jer se fokus prebacuje na najavljeno otvaranje ruskog konzulata u Republici Srpskoj, te dalje teče priča o tome. Pitanje odlaska delegacije NSRS-a u Moskvu je tako palo u drugi plan, a nije se istražilo šta to uopšte donosi, štetno ili korisno, građanima BiH.

Ocjena: 5

 

KOMPARATIVNA ANALIZA

U komparativnoj analizi izdvajamo odlično izvještavanje sa Berlinalea o svjetskog premijeri dokumentarca Poljubi budućnost, filma o opsadi Sarajeva i otporu umjetnosti i muzike. Na uglednoj filmskoj smotri našao se reporter BHT1 Dževdet Tuzlić, donijevši priču o dokumentarnom filmu koji služi kao podsjećanje na čuveni sarajevski koncert irske grupe U2. Nažalost, FTV nema izvještaja sa Berlinalea o ovoj premijeri, i ostaje pitanje zašto film koji se prikazuje na tako važnom festivalu nema svoje mjesto u centralnoj informativnoj emisiji.

Oba servisa dobro, na temelju agencijskih vijesti, izvještavaju o nenajavljenoj posjeti američkog predsjednika Joea Bidena Ukrajini, prate se dešavanja na Kosovu, manje je priče o građanima i problemima s poskupljenjima i inflacijom, ali se stalni fokus drži na onome što je trenutno najvažnija dnevnopolitička vijest –izbor čelnika Federacije BiH i sve peripetije ovog, sad već možemo reći, slučaja.

 

Plus sedmice

BHT1 

Sirijski lučki grad Latakia jedan je od najteže pogođenih zemljotresom, a iz njega se za BHT1 slikom i riječju javlja Jalal Gattas, student koji svakodnevno volontira i obilazi ugrožena područja. Nakon što su redovno izvještavali iz potresom pogođenih regija Turske, za pohvalu je iskorak uredništva Dnevnika 2 BHT1 da publici ponudi izvještavanje iz Sirije, iz koje proteklih dana nije stizalo mnogo informacija o razmjerama katastrofe. Dobar način da se prikaže situacija u zemlji ionako opterećenoj ratom i silnim problemima s kojima se već godinama suočava.

FTV

O spašavanju života, borbi s vremenom i ruševinama, u Dnevniku 2 FTV-a govorio je Fahrudin Dobrača, rukovodilac Gorske službe spašavanja Novi Grad Sarajevo, nakon povratka iz Turske. Odličan izbor gosta, kao i dobro postavljena pitanja voditeljice dali su gledateljima mnogo detalja o razmjerama katastrofe, ali i otvorili pitanja o statusu Gorske službe kao volonoterske organizacije bez pomoći države i s mnogo birokratskih prepreka za hitan odlazak na mjesto katastrofe. GSS Novi Grad spasio je 10 života u Turskoj, a da su otišli dan ranije, možda su mogli spasiti i više. Preko 150 članova GSS-a iz naše zemlje pokazalo je stručnost i znanje te služilo za primjer humanosti. U Dnevnicima 2 nastavljeno je praćenje priče o članovima gorskih službi. Bitno je da se fokus na ovim volonterski udruženim građanima održi i nakon što se vrate iz Turske, te im se omogući bolji sistemski tretman, time i brža reakcija, odnosno odlazak na područja koja iziskuju njihovu pomoć.

 

Minus sedmice

BHT1

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić otputovao je u Tursku te se sastao sa predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. BHT1 škrto i bez ikakvih popratnih detalja vijest plasira u 11. minuti, nakon svih turbulentnih dešavanja u FBiH i izbora čelnika ovog entiteta, potom reakcije Milorada Dodika na povratak spasilačkih timova iz Turske i dodjele novčanih nagrada onima koji su tamo boravili, pa dočeka svih timova koji pristižu iz područja pogođenih potresima. Zašto? Nemamo nikakvo opravdanje niti obrazloženje.

FTV

I na FTV-u se posjeta najvišeg ranga – odlazak člana Predsjedništva BiH Željka Komšića u Tursku – svela na šturo saopćenje u 10. minuti s nekoliko fotografija – ni videosnimka, ni izjave, ničega. Ovakav odnos uredničkih politika prema instituciji Predsjedništva BiH zaslužuje veliki minus te nemamo objašnjenja zašto je pomenuta posjeta ovako loše popraćena.

 

 

About The Author