Problemi novinara koji izvještavaju iz potresom pogođenih područja

Udruženja su zabilježila sve više napada na novinare, nedostatak higijene, ali opreme kao i baterija za punjenje

Problemi novinara koji izvještavaju iz potresom pogođenih područja

Dvije sedmice nakon strašnog potresa koji je pogodio sjevernu Siriju i istočnu Tursku generalni sekretar Udruženja novinara Ankare (GCD) Kenan Şener opisao je užasnu humanitarnu situaciju za stanovnike i lokalne novinare koji uprkos svemu pokušavaju ispričati priče.

Zaštita prava i sloboda novinara otežana je zbog proglašenja vanrednog stanja u zemljotresom pogođenim područjima. Novinari su prijavili da su ometani u radu, neki su privođeni, prijećeno im je i fizički napadnuti te sigurnost predstavlja sve veći problem.

U nekim pokrajinama sve su češći napadi na novinare od zaštitara, ljutitih žrtava potresa, pljačkaška i drugih. Postoje izvještaji o iznuđivanju novinara uz prijetnju oružjem. Rad nakon zalaska sunca povećava sigurnosni rizik zbog nestanka struje, upozoreno je.

Lična higijena i zdravlje još su jedan veliki problem. Stručnjaci za javno zdravstvo upozoravaju da bi azbest mogao biti ispušten u zrak zbog rušenja starih zgrada. Također, novinari ne mogu zadovoljiti potrebe za higijenom jer vodovodni sistemi ne rade i često moraju prati ruke i lica prljavom vodom, a tu je i problem pristupa toaletima u svim gradovima.

Budući da je problem s električnom energijom i dalje akutan, postoji velika potreba za baterijama, i čeonim svjetiljkama. Zbog nedostatka električne energije, svi novinari u regiji ovise o automobilima za punjenje opreme. Poteškoće sa saobraćajem i internetskom vezom i dalje postoje.

Budući da su uredi većine lokalnih novina i internetskih portala sravnjeni sa zemljom, posebno u Hatayu i Adıyamanu, lokalni novinari ne samo da nemaju kancelarije ureda, već su i njihovi fotoaparati, video kamere, računari i oprema pod ruševinama. Postoji prijeka potreba da im se pomogne u tom smislu posebno nedostaje kamera i računara.

GCD je odmah nakon potresa kontaktirao čelnike novinarskih udruženja u regiji kako bi prikupio podatke o šteti i gubicima. Formirali su tim koji je otputovao u regiju kako bi riješio hitne profesionalne i lične potrebe novinara u pogođenom području.

– Ovo su vrlo teška vremena za Tursku i turske medije. Razmjere uticaja potresa možda će postati jasnije u danima i sedmicama koji su pred nama nakon što svi stradali u katastrofi budu izvučeni i pokopani. Također, pritisak vlade će postati sve opresivniji – navodi Şener.

U takvim uvjetima, novinarski sindikati i medijska udruženja koja organiziraju akcije solidarnosti svojim kolegama u Turskoj bit će vrlo cijenjena, a za podršku novinarima u Turskoj i Siriji, moguće je donirati putem IFJ Safety – “apel Turske/Sirije”.

About The Author