Opstanak bosanskohercegovačkog javnog emitera pod prijetnjom

RSF pozvao bh. institucije da hitno pronađu trajno ekonomsko rješenje za BHRT, kako bi blokada njegovih računa prestala predstavljati prijetnju slobodi medija u BiH

Opstanak bosanskohercegovačkog javnog emitera pod prijetnjom

Dok se Bosna i Hercegovina priprema za parlamentarne izbore u oktobru usred porasta napetosti na Balkanu zbog rata u Ukrajini, pristup pouzdanim i pluralističkim vijestima i informacijama ugrožen je finansijskim prijetnjama bosanskohercegovačkoj radioteleviziji BHRT.

Reporteri bez granica (RSF) pozvali su danas bosanskohercegovačke državne institucije i one u regiji da poštuju zakon i pronađu trajno rješenje za ovu medijsku kuću.

BHRT je tek izbjegao gašenje 1. aprila, što bi predstavljalo neobičan i ozbiljan napad na medijski pluralizam u regiji, a njegov opstanak još uvijek visi o koncu, upozoravaju iz ove međunarodne organizacije.

Njegovo zatvaranje spriječeno je odlukom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, jednog od dva bh. entiteta, što je rezultiralo time da je Porezna uprava entiteta ukinula dvosedmičnu blokadu računa BHRT-a 6. aprila.

No ovo spašavanje u posljednjem trenutku nije zaštitilo BHRT od posljedica ekonomske sabotaže Radiotelevizije Republike Srpske (RTRS), javnog emitera drugog bh. entiteta Republike Srpske.

RTRS, koji prima sav prihod od naknade za RTV taksu koja se naplaćuje u cijeloj BiH, u načelu je prema Zakonu o javnom servisu iz 2005. godine dužan predati 50 posto prihoda BHRT-u, a 25 posto Federalnoj televiziji (FTV), javnom emiteru Federacije BiH.

No, RTRS nekoliko godina odbija ispuniti svoje obveze prema BHRT-u, oduzimajući mu protuvrijednost od 32,2 miliona eura. To uskraćivanje finansiranja spriječilo je BHRT da na pravi način ispuni svoje obaveze izvještavanja i ispoštuje svoje porezne obaveze i isplati plate radnicima.

– Nagomilala je dugove do te mjere da je postala nelikvidna, a trenutno duguje više od devet miliona eura koje ne može vratiti – pojašnjavaju RSF-a.

Takvo neprijateljstvo RTRS-a, koje je pod uticajem vladajuće stranke Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) dolazi u pozadini čestih napada Republike Srpske na bosanskohercegovačke institucije s ciljem slabljenja legitimiteta BiH kao države, u kojoj BHRT je važna institucija.

RTRS već nekoliko godina opstruira glavnu odredbu Zakona o javnom RTV servisu kojim je stvorena jedinstvena nacionalna javna RTV korporacije zajednička za oba bosanskohercegovačka politička entiteta i koja za posljedicu ima podjelu prihoda između tri javna emitera.

– Dakle, plaćanje svog dijela prihoda BHRT-u bilo bi jednako priznavanju postojanja takve institucije, koja bi bila manje propusna za političke pritiske regionalnih stranaka – smatraju u RSF-u.

Šef odjela RSF-a za Evropsku uniju i Balkan Pavol Szalai naglašava da bi pristup pouzdanim i pluralističkim vijestima i informacijama u BiH bilo u velikoj opasnosti ukoliko nestane BHRT-a u vrijeme kada se zemlja priprema za parlamentarne izbore, a rat u Ukrajini oživio je geopolitičke napetosti na Balkanu.

Pozivao je RTRS da poštuje sve aspekte Zakona o javnom RTV servisu, a ne samo neke od njih, te da pravedno rasporedi prihode između tri javna emitera u BiH.

– Institucije BiH također moraju hitno pronaći trajno ekonomsko rješenje za BHRT, kako bi blokada njegovih računa prestala predstavljati prijetnju slobodi medija u toj zemlji – kazao je.

Parlamentarci iz različitih stranaka dali su nekoliko ohrabrujućih prijedloga tokom sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH posvećene BHRT-u 27. aprila, ali je važno da ti prijedlozi imaju konkretne zakonodavne učinke.

Zastupnici pak drugih stranaka – posebno iz SNSD-a i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), koji su svojim izostankom nedavno blokirali održavanje sjednice – moraju se obvezati da će glasati za ove prijedloge.

RSF je pozvao i Sud u Banjoj Luci da poništi nedavnu odluku nižeg suda da RTRS nije dužan plaćati BHRT-u. Ukidanjem ove odluke, koja je predmet žalbe, sud bi postupio u skladu s prvobitnom presudom Suda Bosne i Hercegovine, koji je presudio u korist BHRT-a prije nego što se 2018. godine konačno proglasio nenadležnim za suđenje.

Očuvanje ovog javnog emitera tim je važnije što je njegovo pravilno funkcioniranje jedan od 14 uvjeta koje je Evropska komisija postavila za dodjelu BiH statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Potreba za njezinim opstankom također je bila predmet pisma koje je potpisalo nekoliko eurozastupnika 2017. godinu uz podršku RSF-a.

Bosna i Hercegovina je rangirana na 59. mjestu od 180 zemalja u Svjetskom indeksu slobode medija RSF-a za 2021. godinu.

Izvor: RSF

About The Author