Jedan od uposlenika Anadolije uhapšenih u Egiptu vratio se u Tursku

Kaže da je nakon privođenja u Egiptu osjetio podršku svoje nacije i vlade

Jedan od uposlenika Anadolije uhapšenih u Egiptu vratio se u Tursku
Foto: VoA

Jedan od četiri uposlenika Anadolu Agency (AA) Hilmi Balci koji su privedeni tokom upada egipatske policije u ured agencije u Kairu, vratio se u Tursku, potvrdio je predsjednik Upravnog odbora i generalni direktor AA Senol Kazanci.

Balci je po povratku u Tursku izjavio kako je nakon privođenja u Egiptu osjetio podršku svoje nacije i vlade, te je izrazio zahvalnost predsjedniku države, ministru vanjskih poslova i direktoru komunikacija, kao i generalnom direktoru AA na njihovim naporima da bude oslobođen.

– To je za kratko vrijeme postiglo najbolje moguće rezultate i vratio sam se u svoju domovinu – izjavio je Balci nakon dolaska u Istanbul.

Generalni direktor AA izjavio je kako uskoro očekuje oslobađanje i preostalih uposlenika agencije.

Egipatska policija je 14. januara izvršila upad u ured AA u Kairu te privela i u nepoznatom pravcu odvela četiri uposlenika, uključujući i jednog državljanina Turske.

Policija je pri upadu u ured AA ugasila sigurnosne kamere i prekinula internet veze. Policajci su do jutra vršili pretres u uredu, a od uposlenika su zaplijenili pasoše, telefone i računare i nisu im dozvoljavali da kontaktiraju nikoga izvan ureda.

Egipatske institucije do sada nisu obrazložile zbog čega su novinari privedeni i kuda su odvedeni, a vlasti u Turskoj najoštrije su osudile taj čin egipatske policije i zatražili su hitno oslobađanje privedenih.

Upad egipatske policije i privođenje uposlenika AA u Kairu osudile su i prate brojne međunarodne institucije i organizacije, uključujući i američki State Department, Ujedinjene nacije, Međunarodnu federaciju novinara, Komitet za zaštitu novinara i Međunarodni medijski institut.

Izvor: Anadolu Agency

About The Author